Firmă mare de transport oprește cursele interne și județene

Criza generată de pandemia de coronavirus a început să afecteze și angajatorii botoșăneni.

Una dintre cele mai cunoscute firme de transport din Botoșani, societatea comercială Apetrans, a anunțat că își suspendă temporar activitatea. Administratorul firmei, Marian Apetrei, a anunțat că a sistat de sâmbătă, atât cursele interjudețene pe care le are, cum ar fi cele spre București, Timișoara sau Cluj, dar și cursele intrajudețene, printre care cele mai importante sunt cele spre Dorohoi și Darabani. De asemenea, Apetrans va închide autogările din Botoșani și Dorohoi, dar și magazinul de piese auto, service-ul și stația ITP pe care le deține. În același timp, va fi suspendată și activitatea agenției de turism Apetrans Tour, însă o angajată va oferi clienților săi consiliere prin telefon.

„Măsura este luată ca urmare a faptului că domeniile de activitate în care activez, transporturi și turism, sunt cele mai lovite de această criză provocată de epidemia de coronavirus”, a afirmat Apetrei, care a adăugat că, în ultimele zile, autocarele spre și dinspre București, spre exemplu, au mers cu foarte puțini călători, generând astfel pierderi importante.

Toți cei peste 70 de salariați ai Apetrans vor pleca în șomaj tehnic.

La nivel național, au fost suspendate până vineri 200.000 de contracte de muncă. „Din datele pe care le avem la dispoziţie în Registrul Electronic al Evidenţei Salariaţilor – Revisal, rezultă în acest moment un număr în această săptămână de aproximativ 200.000 de contracte de muncă suspendate. Sigur, situaţia este în evoluţie, dar nu se vede o evoluţie îngrijorătoare în acest moment, în sensul că cifrele nu variază foarte mult de la o zi la alta. Sigur, e o situaţie gravă, faptul că 200.000 de oameni nu mai au contractele în plină forţă şi le au suspendate, în mod evident este o situaţie foarte grea. Nu văd încă schimbări de la o zi la alta. De aceea noi ne-am pregătit cu o estimare în jurul cifrei de 300.000 – 400.000 (n.r. – de contracte de muncă suspendate) pentru această perioadă, acoperită de decretul preşedintelui (n.r. – starea de urgenţă)”, a afirmat Violeta Alexandru, la Digi 24.
În opinia sa, prioritatea Guvernului este sprijinirea financiară a angajaţilor intraţi în şomaj tehnic. Ministrul Muncii a apreciat că Ministerul Economiei va finaliza rapid procedurile de acordare a certificatului de situaţie de urgenţă, pe baza căruia angajaţii cu contractele suspendate vor putea primi indemnizaţia de şomaj tehnic. Angajatorii vor putea obţine certificatul de situaţie de urgenţă începând cu luna aprilie.

Potrivit datelor de la Inspecţia Muncii, numărul salariaţilor activi era de 5,62 milioane la finele lunii februarie 2020.

Deja ai votat!