vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTA cincea licitaţie pentru reabilitarea Bisericii "Sfântul Gheorghe"

A cincea licitaţie pentru reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe”

Municipalitatea botoşăneană organizează a cincea licitaţie pentru atribuirea contractului „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a Monumentului Istoric Ansamblul Bisericii <Sfântul Gheorghe>”. Anunţul a fost postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, pe 23 martie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 25 mai, ora 15.00.

Demararea unei noi proceduri a fost posibilă după ce primăria a primit undă verde de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. CNSC-ul a respins contestaţia înaintată de firma LDC Trust Construcţii MV Botoşani. Această firmă a contestat decizia de anulare a celei de a patra licitaţii. Asta după ce comisia de organizare a licitaţiei a stabilit că cele două firme care au depus oferte, respectiv LDC Trust Construcţii MV Botoşani şi Restaco Suceava, nu îndeplinesc cerinţele caietului de sarcini. Mai exact, comisia a stabilit că ce doi ofertanţi nu deţin o autorizaţie solicitată prin caietul de sarcini.

Firma botoşăneană s-a adresat şi Curţii de Apel Suceava

După decizia CNSC, firma LDC Trust Construcţii MV Botoşani s-a adresat Curţii de Apel Suceava. „După ce am publicat anunţul pe SEAP, am primit şi adresa de la LDC că s-au dus la Curtea de Apel Suceava. Ei motivează că nu era trecută în documentaţia de atribuire autorizaţia pe care noi o solicităm, deşi e scrisă în două locuri şi CNSC-ul a văzut acest lucru şi nu i-a dat câştig de cauză. E vorba de autorizaţia de la ISU pentru că există nişte lucrări la biserică cu curenţi slabi care să asigure avertizarea la incendiu. Pentru a putea executa tipul acesta de lucrări, operatorii trebuie să aibă autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă nu solicitam acest lucru, riscam ca la finalizarea lucrărilor acel monument să nu primească autorizaţia de funcţionare pentru că lucrările nu au fost executate conform legislaţiei actuale. Noi nu facem exces de zel, ci numai ceea ce este legal”, a declarat un oficial din Primăria Botoşani.

Contract de finanţare semnat în urmă cu doi ani

Contractul de finanţare vizând reabilitarea bisericii a fost semnat în februarie 2018. Finanţarea este asigurată în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020.

Valoarea acestui contract a fost diferită la fiecare licitaţie. Astfel, la prima licitaţie, din iunie 2018, valoarea a fost de 5,192 milioane de lei, la a doua, din noiembrie 2018, a scăzut la 5,056 milioane de lei, pentru ca la a treia încercare, în martie 2019, să ajungă la 6,039 milioane de lei. La a patra licitaţie, s-a ajuns la o valoare de 7.518.702 lei.

Reabilitarea „Bisericii „Sfântul Gheorghe” s-a regăsit în ultimii ani în promisiunile multor politicieni. Aproape că nu a existat slujbă oficiată pe 23 aprilie, de Ziua Municipiului Botoşani, la această biserică, la care să nu se amintească de importanţa repunerii în valoare a monumentului istoric şi de alocarea unor fonduri pentru lucrări. Promisiunile nu au ţinut însă loc de fapte, astfel că biserica este încorsetată şi acum de schelele din lemn montate în anul 2004.

La biserică, dar şi la turnul clopotniţă, sunt programate lucrări de consolidare, restaurare şi refacere instalaţii electrice, sanitare, de încălzire, montaj semnalizare şi avertizare incendiu, montaj instalaţii antiefracţie, montaj generator electric.

Biserica „Sfântul Gheorghe” este ctitorie a Doamnei Elena Rareş, fiind datată în anul 1551.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4 ° C
4.6 °
1.6 °
80 %
1.8kmh
67 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...