vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTSfidător! Grătar sub zidurile blocului, în ciuda interdicțiilor

Sfidător! Grătar sub zidurile blocului, în ciuda interdicțiilor

În ciuda măsurilor dispuse la nivel național în efortul de prevenire și limitare a răspândirii virusului COVID 19, unii botoșăneni ignoră orice normă, ba chiar le sfidează. O scenă incredibilă a fost înregistrată în această seară în Parcul Tineretului, în apropierea blocurilor de garsoniere, unde câțiva locatari au ieșit lângă imobil și au început să facă grătar. Nu către strada Parcul Tineretului, pentru a se expune, ci undeva în laterala clădirii către ultimul șir de blocuri din cartier, luând în derâdere toate interdicțiile dispuse prin ordonanța militară de marți, 24 martie, care interzice orice părăsire a domiciliului fără justificare, dar și celelalte acte normative care interzic desfășurarea activităților în spațiu public și prezența grupurilor mai mari de trei persoane, din aceeași familie.

În zonă a ajuns o autospecială Dacia Duster cu numere de înmatriculare ale Ministerului Afacerilor Interne, cu un echipaj de jandarmi, care i-a legitimat pe cei aflați acolo, după care a început să-i învețe cum să întocmească documentele necesare pentru situațiile în care trebuie să părăsească locuința. Ulterior, a mai ajuns o autospecială Dacia Logan, cu girofarul pornit, aparținând tot Inspectoratului de Jandarmi Județean, care a staționat pentru câteva secunde, după care a plecat. În timpul discuțiilor, a apărut un alt bărbat, vizibil turmentat, care a intrat și el în dialog cu forțele de ordine. Abia în momentul în care jandarmii i-au rugat frumos să se conformeze, cei în cauză au plecat de acolo.

Scena vine în contradicție cu toate măsurile dispuse la nivel național prin ordonanțe militare și cu toate dispozițiile ferme care prevăd ca orice abatere de la regulile instituite să fie sancționată sever. Practic, cei surprinși cu grătarul lângă bloc ar fi trebuit amendați pe loc și trimiși direct acasă, așa cum s-a întâmplat cu alți zeci de botoșăneni care au fost amendați de polițiști și de jandarmi, începând de luni noapte, pentru simplul fapt că erau în tranzit și nu aveau documentele justificative la ei. Măsura ar fi fost justificată cu atât mai mult cu cât ordonanța militară nr. 2 nu face nicio referire, la capitolul sancțiuni, la posibilitatea aplicării avertismentului, ci precizează limpede și clar amenzi de la 100 până la 5.000 de lei. Altfel spus, toți cei care încalcă normele trebuie amendați pe loc, fără niciun fel de comentarii.

Tolerarea unor abateri oricât de mici și acceptarea unor astfel de atitudini nu fac altceva decât să pună în pericol atât acțiunea concertată a autorităților, care încearcă să stopeze și să combată epidemia de corona virus, dar reprezintă și un atac la sănătatea publică. Nu este pentru prima dată când locatarii acelor blocuri din Parcul Tineretului sfidează normele de ordine și siguranță publică și le încalcă cu bună știință. La fel, nu este pentru prima dată când autoritățile aplică legea diferențiat, față de aceștia, încercând să arate că situația nu ar fi fost gravă. Din acest motiv, în trecut au existat mai multe situații când botoșănenii care locuiesc în cartier au făcut memorii scrise și le-au trimis autorităților, inclusiv Instituției Prefectului, solicitând în mai multe rânduri aplicarea legii fără niciun fel de descriminare, negativă sau pozitivă.

UPDATE

În urma acestor informații, Inspectoratul de Poliție al Județului Botoșani a venit cu o serie de precizări pe care le redăm integral:

În urma informațiilor apărute în spațiul public, conform cărora, în zona Parcul Tineretului din municipiu, un grup de persoane ar fi incălcat restricțiile de circulație impuse in contextul stării de urgență, iar acest lucru ar fi fost trecut cu vederea de către autorități, facem următoarele precizări:

Echipajul mixt, format din polițist și jandarm, a fost direcționat la fața locului în urma unei sesizări efectuate prin apel 112. Persoanele identificate au fost sancționate contravențional cu amendă în cuantum de 5.000 de lei fiecare.

Referitor la bărbatul care s-a alăturat ulterior grupului, acesta a fost, de asemenea sancționat cu amendă in cuantum de 500 de lei.

Totodată, precizăm faptul că celor patru persoane sancționate li s-a explicat de către polițiștii care sunt prevederile legale pe care trebuie să le respecte în contextul stării de urgență.

Potrivit acelorași surse, autoturismul era al Jandarmeriei pentru că se acționează în sistem integrat, în echipaj mixt polițist-jandarm. Cele trei sancțiuni a câte 5.000 de lei fiecare au fost aplicate de către polițist, iar cea de 500 de lei de către jandarm.

mde

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...