marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocal BTLupta cu Covid-19 s-a blocat în hârtii

Lupta cu Covid-19 s-a blocat în hârtii

Birocrația omoară România”. Nu o dată s-a strigat acest slogan la protestele societății civile din ultimii ani, dar parcă acum este mai actual ca niciodată.

În plină pandemie de Covid-19, autoritățile sunt parcă legate la ochi și își pun piedică unele altora în încercarea de a achiziționa echipamente vitale în lupta cu temutul virus. Județul are nevoie urgentă de un echipament Real Time PCR, dar se pare că autoritățile, în special cele centrale nu au conștientizat acest lucru.

CJ a pus banii la dispoziția Spitalului Județean

Noi am aprobat sumele și suntem de acord să cofinanțăm achiziția de tot ceea ce are nevoie Spitalul Județean. Dacă Ministerul Sănătății nu va da niciun ban, vom acoperi noi toate cheltuielile, dar să facă achizițiile. Acestea nu pot fi făcute decât de spital prin intermediul Ministerului Sănătății”, a declarat președintele Consiliului Județean (CJ), Costică Macaleți.

La rândul său, vicepreședintele CJ, Dorin Birta, a afirmat că, în virtutea Ordonanței de Urgență dată de Guvernul Orban, au fost mutate sume de bani de la alte capitole bugetare pentru a se asigura fondurile necesare achiziționării materialelor sanitare de care este nevoie, dar și a aparaturii necesare. „Bani acum avem, dar spitalul nu are de unde cumpăra măști, combinezoane, viziere. Nu sunt pe SEAP. I-am spus doamnei manager Mihalache, dacă se întâlnește cu domnul Tătaru (n.r. – Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne care era așteptat ieri la Botoșani) să-l întrebe de unde să achiziționăm materialele. Am auzit tot felul de discuții că nu s-au făcut stocuri, dar ce stocuri de măști, combinezoane puteai să faci în mod normal? Și astea au termene de garanție, nu pot fi luate în ideea că poate cândva o să fie o epidemie”, a afirmat Dorin Birta.

Acesta nu știe nici el în ce stadiu este achiziția aparatului Real Team PCR. „Nu mai ține de noi. Noi am asigurat finanțarea achiziției și vom mai pune bani la dispoziția Spitalului dacă va fi cazul. Nu pot să înțeleg cum a gândit Ministerul Sănătății achizițiile. A trimis un aparat de testare la Galați, unde nu sunt cazuri, iar pentru noi sau Suceava încă nu s-a făcut achiziția”, a mai spus vicepreședintele CJ.

Livia Mihalache, directorul Spitalului Județean „Mavromati”, nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere și a clarifica, în măsura în care poate, stadiul achiziției aparatului PCR.

DSVSA, pusă să facă achiziția PCR Real Team prin licitație

Nici achiziția de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) nu stă mai bine. În urmă cu o săptămână era nevoie de un aviz pe planul de achiziţie de la Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) Iaşi pentru a putea da drumul la achiziţia publică. Acest aviz nu a venit, ba din contră conducerea CRFIR a început să avizeze pe bucăți planul de achiziții, astfel că oficialii DSVSA vor face și achiziția la fel. Mai mult, aceasta nu se va mai face în procedură de urgență, prin cumpărare directă, ci va urma traseul firesc al achiziţiilor publice. „Încă nu s-a avizat achiziția aparatului Real Team PCR. Îl vom scoate la licitație în procedură simplificată”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani, care s-a oferit să cedeze spre folosință spitalului echipamentul în momentul în care acesta va fi achiziționat. „Noi ne-am arătat deschiderea de a îl da spre folosinţă DSP, dar trebuie conturat clar cadrul legal”, a mai spus Vasiliu.

Proiectul DSVSA este în limita a 100.000 de euro şi presupunea achiziţionarea a mai multor echipamente printre care şi acest Analizor Real Time PCR. Valoarea din proiect a acestui echipament era de 100.237,33 lei, în timp ce pentru o hotă biologică de înaltă securitate erau alocaţi 36.695,17 lei. Acum se pune problema dacă aceste preţuri mai sunt conforme cu piaţa şi dacă furnizorul mai are în stoc aceste echipamente.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
33 %
5.7kmh
66 %
mar
26 °
mie
10 °
joi
5 °
vin
11 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...