spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTSindicatul "Impact" solicită Guvernului măsuri pentru sprijinirea sistemului public de asistenţă socială

Sindicatul „Impact” solicită Guvernului măsuri pentru sprijinirea sistemului public de asistenţă socială

Camelia Socianu, liderul Sindicatului Impact”, structură ce-i reprezintă pe sindicaliştii din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi din alte instituţii botoşănene, solicită Guvernului României măsuri urgente pentru sprijinirea personalului care lucrează în domeniul asistenţei sociale.

În adresa trimisă Guvernului se arată că finanţarea sistemului public de asistenţă socială este realizată în proporţie de 50% din standardele de cost stabilite la finele anului 2015, în prezent costurile reale pentru îngrijirea unui beneficiar de servicii sociale fiind aproape duble. Potrivit liderului sindical, direcţiile de asistenţă socială din ţară se confruntă cu un deficit bugetar major. „Vă rugăm să aprobaţi urgentarea noilor standarde de cost pentru serviciile sociale aflate în procedura de avizare interministerială pentru a putea suplimenta bugetele instituţiilor de asistenţă socială în cel mai scurt timp. Atragem atenţia că sunt judeţe unde fondurile pentru cheltuieli de personal mai ajung pentru două – trei luni”, se arată în adresă.

În acelaşi document, liderul Sindicatului „Impact” precizează că resursa umană din acest domeniu este insuficientă, mai ales în această perioadă de identificare şi sprijinire a populaţiei cu vârsta de peste 65 de ani şi sprijinire a cazurilor sociale vulnerabile, iar neasigurarea fondului pentru cheltuieli de personal până la finele anului nu permite angajarea de personal pe posturile vacante. Conducerea sindicatului consideră necesară o derogare pe o perioadă limitată de timp de la normele care restricţionează angajările în sistemul public de asistenţă socială. De asemenea, pentru folosirea în cele mai bune condiţii a resursei umane, este apreciată ca oportună derogarea de la prevederile legii privind timpul de muncă şi timpul de odihnă pentru limitarea deplasărilor salariaţilor şi pentru menţinerea unui climat de securitate în cadrul serviciilor sociale cu cazare.

Potrivit Cameliei Socianu, salariaţii din sistemul public de asistenţă socială au nevoie de echipament de protecţie, drept pentru care se solicită modificarea legii achiziţiilor publice şi a legii finanţelor publice pentru a se permite rectificări bugetare prin transferul fondurilor între capitole bugetare, dar şi achiziţia directă în timp optim de produse.

Totodată, se solicită  includerea acestui personal în clasa de risc major, cu achiziţionarea centralizată de echipamente şi materiale de protecţie şi distribuirea lor către DGASPC-uri prin aceleaşi proceduri ca în sistemul sanitar, inclusiv asigurarea testării salariaţilor.

Conducerea „Impact” mai cere majorarea de la 12 la 15 ani a vârstei copiilor pentru care părinţii pot solicita concediu pentru a-i supraveghea, iar legea să îşi producă efectele pe toată perioada instituirii stării de urgenţă, inclusiv în vacanţa de primăvară, având în vedere că multe familii nu mai pot apela la ajutorul rudelor care au peste 65 de ani.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...