joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTMilitarii botoșăneni, la porțile Sucevei. Carantina păzită cu arma

Militarii botoșăneni, la porțile Sucevei. Carantina păzită cu arma

Mai mulți militari din cadrul Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani au intrat noaptea trecută în dispozitiv intervenind în sprijinul forțelor Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura carantina în municipiul Suceava și cele 8 comune adiacente din cadrul Zonei metropolitane Suceava.

Misiunea este asigurată în baza ordonanțelor militare, dar mai ales în baza Ordonanței militare nr. 6 emisă în cursul serii de luni, 30 aprilie. Este vorba de 14 militari care vor fi conduși de lt.col. Sorin Ioan Ciobanu, comandantul misiunii, ofițer care a participat până acum la șase misiuni în Afganistan în cadrul Operațiunii de menținere a păcii „Resolut Support” asigurată de trupele NATO.

Deplasarea la Suceava s-a făcut în cursul nopții trecute, cei 14 militari botoșăneni urmând să asigure șapte puncte fixe de control la intrările/ieșirile din municipiul Suceava, în comun cu celelalte forțe din cadrul sistemului național de ordine și siguranță publică.

Informațiile au fost confirmate de locotenentul Andrei Vicol, din cadrul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, care a precizat pentru „Monitorul de Botoșani” că misiunea va fi asigurată pe tot parcursul măsurilor speciale dispuse prin Ordonanța Militară nr.6, militarii urmând să asigure servicii în ture a câte 12 ore. Astfel, cei care au intrat în tură azi dimineață vor fi înlocuiți în cursul serii cu alți militari tot din cadrul Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani.

Noua misiune a venit în contextul în care, prin Ordonanţa Militară nr. 6, a fost instituită, pe perioada stării de urgenţă, măsura carantinării în municipiul Suceava şi în zona limitrofă formată din opt comune, respectiv Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi, Mitocu Dragomirnei. În acest sens au fost instituite puncte fixe pe DJ 178 centrul localităţii Mihoveni, DN 17 Trei Movile, DJ 209C Moara, DN 2 cu DJ 74C Cumpărătura, DJ 208A Bosanci spre Luncuşoara, DJ 290 Văratec, DN 29 Salcea, DN 2 Pătrăuţi, DN 29A cu DJ 208D Adâncata, DC 59 Feteşti. Totodată, la nivelul judeţului Suceava, pe căile de acces au fost instituite alte şase puncte fixe, respectiv pe DN 2 Drăguşeni, DN 17B Broşteni, DN 17 Poiana Stampei, DN 18 Cârlibaba, DJ 208A Dolhasca, DN 2 cu DN 29C Siret.

Alte două puncte fixe de control sunt operaţionalizate prin instituirea de puncte fixe de control constituite din poliţişti, jandarmi şi militari de către autorităţile responsabile din judeţele limitrofe pe DJ 208 C – Vorona (Botoşani) şi DN 15 C – Oglinzi (Neamţ).

Coordonator al misiunii, lt.col. Sorin Ioan Ciobanu a fost uluit de faptul că mulți suceveni nu respectă măsurile de autoizolare și nici de distanțare socială recomandate de autorități. „Am văzut oameni așteptând în stațiile de transport public, fără să respecte măsurile minime de autoprotecție. Le-am recomandat să poarte măști de protecție și mănuși, dar păreau să nu înțeleagă importanța utilizării acestor echipamente. Este vorba de o indiferență care duce spre indolență. Din păcate, aceste atitudini din partea celor care nu înțeleg să se conformeze măsurilor de autoprotecție se resfrâng și asupra noastră”, a spus ofițerul botoșănean.

Interesant este că noua misiune a militarilor botoșăneni a venit ieri, 30 martie a.c., chiar în ziua în care Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” a împlinit 25 de ani de la înființare, moment care a fost marcat în cadru restrâns, din cauza situației generată de pandemia de coronavirus.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...