sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTUltima redută! Botoşani intră în Scenariul 4 de luptă împotriva covid

Ultima redută! Botoşani intră în Scenariul 4 de luptă împotriva covid

Botoşaniul, şi restul ţării, intră în bătălia cea mai grea împotriva covid19. Scenariul 4 s-a activat luni noapte, când s-a ajuns la peste 2000 de cazuri, dar Botoşaniul intră în Scenariul 4 de luptă împotriva covid19 cu mai multe întrebări decât certitudini. În judeţul nostru încă nu se ştie câte paturi de reanimare sunt, câte ventilatoare mecanice şi nici când vor începe să preia pacienţi în mod concret, spitalele de suport, respectiv Dorohoi, Recuperare şi TBC.

Potrivit Mediafax, Ministerul Sănătăţii a elaborat planul strategic care priveşte creşterea etapizată a capacităţii de răspuns a spitalelor. În faza 2 a Planului alb, autorităţile se bazează pe spitalele organizate în pavilioane şi pe 34 de spitale suport din toată ţara. În total, sunt disponibile 731 de ATI.

Planul alb elaborat de Ministerul Sănătăţii presupune creşterea etapizată a capacităţii de răspuns a spitalelor din România.

Faza 2 a acestui plan, care corespunde scenariului 4 al epidemiei, cel în care numărul de pacienţi cu
Covid 19 va trece de 2000 – situaţie de care România se apropie cu paşi repezi se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor de pneumologie şi pe spitale suport de pe tot teritoriul României – golite de alţi pacienţi cu excepţia celor cu Covid.

Faza 2 se bazează pe un număr de 14 spitale – 9 de boli infecţioase din faza 1 şi 5 de pneumologie din ţară, plus 34 de spitale suport de pe întreg teritoriul României ( spitale municipale sau pavilioane din unele spitale judeţene) , dar şi pe unităţi medicale dedicate unor afecţiuni care vor fi golite de pacienţi care nu au Covid 19 cum sunt centrele de dializă, maternităţi, centre de infarct.

În această fază 2 a planului alb care corespunde scenariului 4 numărul total al paturilor de ATI prevăzute în toată ţara este de 731 ( 121 de paturi la boli infecţioase, 50 la pneumologie, plus alte 560 în spitalele de suport), iar numărul total al paturilor pentru spitalizare este 7.605.

În faza a 3-a a planului strategic vor fi folosite Spitalele Universitare de Urgenţă, Spitalele Judeţene de Urgenţă, spitalele private care au paturi de ATI, şi alte spitale, după ce capacitatea spitalelor de suport va fi depăşită.

În această ultimă etapă numărul de paturi de ATI la nivel naţional pentru adulţi este de 1.601, iar numărul de paturi de ATI la nivel naţional pentru copii este de 156. În faza 3 a planului alb există 3.609 paturi pentru spitalizarea celor infectaţi.

Depăşirea numărului de 2000 de persoane infectate va aduce şi noi măsuri drastice. Toţi şefii de secţie din spital vor deveni şi epidemiologi, aceştia fiind responsabili cu triajul epidemiologic al personalului, iar orice angajat al secţiei, cu simptome respiratorii va fi trimis la domiciliu imediat.
Atât în curtea Unităţii de Primiri Urgebţe, cât şi a Maternităţii, au fost montate două corturi, care vor deservi ca unităţi de triaj a bolnavilor cu suspiciuni, astfel ca personalul medical din spitale să fie cat mai mult posibil ferit de posibile infecţii, iar toate cazurile suspecte vor fi direcţionate către spitalele de suport sau Infecţioase.

Autoritățile declaraseră anterior că într-un eventual scenariu 4, spitalele vor fi reorganizate, urmând ca unele unități să fie dedicate tratării pacienților cu Covid-19. Nu toate cazurile vor putea să fie tratate în spital, cazurile mai ușoare se vor trata la domiciliu.

Pe de altă parte, Alexandru Rafila și-a susținut din nou ideea că este posibil ca medici infectaţi, dar asimptomatici, să îi trateze pe cei infectaţi. „Lucrul ăsta nu depinde de scenariul patru, ci depinde de nevoia de personal medical. În momentul în care e foarte mult personal medical care a fost afectat de infecţie, decât să nu tratezi pacienţi deloc, atunci preferi să utilizezi personal medical care este asimptomatic, e într-o stare bună de sănătate şi singurul lucru pe care-l are este un test pozitiv”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie.

Scenariul patru poate duce inclusiv la închiderea localităţilor, astfel încât nimeni să nu poată intra sau ieşi dintr-o zonă anume, aleasă de autorităţi. Asta înseamnă că dacă până acum mai putem ieşi pe străzi e baza acelor declaraţii, acest lucru nu seva mai întâmpla în periopada imediat următoare. Faza numărul patru poate suspenda inclusiv transportul de mărfuri. O altă măsură care ar putea fi luată ar fi de închidere totală a unor spaţii comerciale. De exemplu spaţii comerciale, mici, cum este acesta, rămânând deschise doar centrele mari, esenţiale de unde populaţia s-ar mai putea aproviziona.

La nivel central, autorităţile declară că au făcut o evaluare a spitalelor care urmează să intre în linia a doua, care vor primii pacienţii infectaţi cu coronavirus. Ceea ce nu se spune este şi dacă au fost evaluate

Practic, ceea ce au făcut autorităţile, a fost să întârzie cât mai mult posibil atingerea cifrei de 2000 şi automat, intrarea în scenariul patru, pentru a părea, cât de cât pregătite pentru acest scenariu. Cu spitale, cu dotări, echipamente şi oameni.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...