vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTO sută de mii de botoșăneni au peste 60 de ani

O sută de mii de botoșăneni au peste 60 de ani

Agravarea crizei pandemiei arată că județul Botoșani este grav expus, atât din cauza apropierii de focarul de la Suceava, a exploziei de cazuri existente, dar și a populației îmbătrânite și bolnave.

Astfel, potrivit datelor Direcției Județene de Statistică (DJS) Botoșani, la 1 ianuarie 2020, populația după domiciliu era de 456.130 persoane. E drept că foarte multe persoane, unele estimări ajungând până la 40%, sunt plecate la muncă în străinătate. Pe de altă parte, de la începutul crizei, în județ s-au întors peste 2.500 de persoane dacă e să ne luăm după numărul celor introduși în autoizolare sau carantină. Numărul acestora este mult mai mare, deoarece valuri întregi de „repatrieri” s-au produs până a se introduce restricțiile de intrare în țară, mai exact până în prima săptămână a lunii martie.

Cu toate acestea, se poate estima populației rezidentă în județ la aproximativ 300.000 de persoane.

67 de mii de botoșăneni au peste 65 de ani

Dacă e să ținem cont de datele statistice, la ora actuală, în județul Botoșani, sunt aproximativ 100.000 de persoane care au vârsta peste 60 de ani, mai exact 97.617 persoane. Dintre acestea, 30.040 au vârsta cuprinsă 60 și 65 de ani, iar 67.572 de persoane au peste 65 de ani.

Nici la nivelul municipiului Botoșani situația nu este mai bună. Astfel, din cei 119.521 de oameni care au adresa de domiciliu în reședința de județ, 25.249 au peste 60 de ani. Aproape 40% dintre aceștia, 11.365 de persoane, au între 60 și 65 de ani, în timp ce 13.884 de persoane au peste 65 de ani.

Potrivit informațiilor oficiale, aceste persoane sunt și cele mai expuse virusului Covid-19 și asta pentru că au un sistem imunitar slăbit și, de obicei, au și boli cronice, care se agravează în momentul infectării cu noul coronavirus.

Zeci de mii de diabetici, cardiaci și bolnavi de plămâni

De asemenea, peste 13.000 de botoşăneni se află în prezent, în evidenţele medicilor diabetologi din judeţ. Numărul ar putea fi mult mai mare, doar că sunt persoane care încă nu au descoperit că au boala. Lunar, aproximativ o sută de botoșăneni, aparținând tuturor categoriilor de vârstă, află că suferă de diabet de tip I sau de tip II.

Situația este oarecum similară și în cazul celorlalte categorii de boli, cardiace, pulmonare, oncologice, care sunt agravate de o eventuală și nedorită infecție cu Covid-19.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...