spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPovestea vorbei - Glosar de religie și civilizație romană - „Puii sacri”...

Povestea vorbei – Glosar de religie și civilizație romană – „Puii sacri” în istoria romană

Aminteam, săptămâna trecută, când scriam despre campania, din 137 î. Hr., a romanilor contra Numantiei, de tânărul pe atunci Tiberius Sempronius Gracchus. Mama sa, Cornelia, era fiica lui Scipio Africanul, învingătorul cartaginezilor în bătălia de la Zama, din 202 î. Hr. Rămasă văduvă, a crescut trei copii ce-i mai rămăseseră în viață după moartea soțului său: Tiberius, Gaius și o fiică, Sempronia, măritată cu un alt Scipio, Aemilianus, sub conducerea căruia, în 146 î. Hr., romanii cuceresc și distrug cetatea Cartaginei. Cerută de soție, la un moment dat, de unul dintre regii egipteni din dinastia ptolemaică, l-a refuzat, afirmând că preferă să rămână fiica unui Scipio, soacra altuia și mama Gracchilor.
În anul 133 î. Hr., Tiberius Gracchus era ales tribun al plebei. Era o perioadă grea pentru plebei, în ciuda victoriilor repurtate de armata romană în bazinul Mediteranei. O bună parte dintre pământurile Republicii fuseseră acaparate de către speculanți, în imensa majoritate nobili, mulți dintre ei senatori. Atunci, ca tribun al plebei, Tiberius propune o reformă agrară radicală, care limita suprafețele de pământ ce puteau fi deținute de o persoană, din pământul public, la 125 ha (250 ha doar dacă existau doi sau mai mulți moștenitori) și redistribuia pământurile către plebei (cetățenii săraci), în loturi de câte cinci-șase ha, cu obligația pentru aceștia de a nu le vinde și a plăti un impozit minim pentru ele. În plus, cum tot atunci murise regele Attalus al III-lea al Pergamului și acesta lăsa, prin testament, bogatul său regat asiatic statului roman, Tiberius propune ca banii obținuți din vânzarea acestor pământuri să fie dați plebeilor, pentru a-și procura utilajele necesare lucrărilor agricole.
Senatul, dominat de marii proprietari funciari, i-a declarat ilegale propunerile și l-a determinat pe Octavius, celălalt tribun al plebei, să uzeze de dreptul său de veto, ceea ce însemna că reformele erau respinse. Tiberius, cu ajutorul mulțimii, îl înlătură din funcție pe Octavius și, fapt fără precedent în cei peste 300 de ani de când exista această instituție, anunță că va candida pentru un nou mandat.
În dimineața zilei când urmau să aibă loc alegerile, trei semne nefaste ar fi trebuit să-l pună pe gânduri pe Tiberius și să-l determine să renunțe. Mai întâi, în fața lui Tiberius a venit „pullarius-ul” (preotul „puilor sacri”) cu o cușcă în care erau închiși câțiva pui. Chiar dacă acesta a deschis cușca și a scuturat-o energic de mai multe ori, puii au refuzat să iasă și să mănânce. Cu excepția unuia, care însă nu s-a atins de mâncare, și-a ridicat aripa stângă, și-a întins piciorul apoi a reintrat în cușcă. Era primul semn că voința zeilor îi era potrivnică lui Tiberius. Acesta nu a abandonat, însă, și auzind că oamenii se strânseseră deja pe colina Capitolină, unde urmau să aibă loc alegerile, a ieșit năvalnic din casă. Atât de năvalnic, încât s-a împiedicat de prag, și-a rupt unghia de la degetul mare al unuia dintre picioare, sângele izbucnind instantaneu. Nu a dezarmat nici acum, mergând în întâmpinarea destinului său. A mers puțin, când au fost văzuți mai mulți corbi luptându-se pe acoperișul unei case. Și deși era înconjurat de o mulțime de susținători, o piatră dislocată de către unul dintre corbi a căzut exact pe piciorul deja lovit al lui Tiberius. Era al treilea semn, dar unul dintre adepții săi a spus că ar fi o rușine dacă Tiberius, un fiu al lui Gracchus, nepot al lui Scipio Africanul și campion al poporului roman s-ar teme de un corb.
În Senat, lucrurile au decurs tragic pentru Tiberius și apropiații săi. Senatorii și oamenii lor, înarmați cu picioare smulse din bănci, au năvălit peste tribun și l-au ucis pe el și circa 300 de adepți de-ai lui. Corpurile tuturor au fost aruncate apoi în apa Tibrului. Lua sfârșit, astfel, un nou episod tragic din istoria Romei, în care nesocotirea voinței zeilor, exprimată prin intermediul „puilor sacri”, s-a dovedit fatală pentru cel ce nu ținuse cont de acest semn de rău augur.

Prof. dr. Daniel BOTEZATU

 


Senatorii ucigându-l pe Tiberius Grachhus cu bețe smulse din bănci (Sursa imaginii: http://lowres-picturecabinet.com.s3-eu-west-1.amazonaws.com/173/main/119/739538.jpg)

 

Tiberius Sempronius Gracchus (168/163 î. Hr. – 133 î. Hr.)

 

 

Uciderea lui Tiberius Gracchus BBC Studios

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...