Avans european mai mare pentru agricultori

0

Agricultorii și crescătorii de animale din România vor primi o primă tranșă mai consistentă din subvențiile achitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), potrivit declarațiilor făcute de la Bruxelles de către Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, scrie agrointel.ro.

„Vom oferi fermierilor mai mult timp pentru a-și depune cererile pentru plățile directe și plățile pentru dezvoltare rurală. Și în curând vom crește avansurile acestor plăți, pentru a le oferi mai mult numerar în avans pentru a-și plăti facturile. De asemenea, vom simplifica anumite cerințe administrative pentru fermieri și pentru administrațiile naționale. Pentru că au priorități mai urgente în aceste zile decât completarea documentelor. Și vom facilita sprijinirea facilităților medicale din zonele rurale, prin intermediul fondului de dezvoltare rurală. Suntem alături de fermierii noștri în aceste vremuri provocatoare”, a declarat Ursula von der Leyen.

Ministerul Agriculturii a anunțat că a cerut la ultima reuniune cu miniștrii de resort și Comisia Europeană ca fermierii din România să încaseze mai repede o primă tranșă din subvențiile APIA, adică avansul. În mod normal, aceste prime sume ar urma să intre la plată din data de 16 octombrie, iar avansul să se achite până pe 30 noiembrie, inclusiv, în cuantum de 50% din plata pe schemele de bază la hectar și, în mod excepțional, în procent de 70%.

Comisia Europeană a rambursat României în acest an peste două miliarde de euro din sumele utilizate de la bugetul de stat pentru plăţile directe în agricultură, după ce o tranşă de 91,7 milioane de euro a intrat vinerea trecută în contul Ministerului Agriculturii de la Banca Naţională a României.

Anul trecut, peste 846.600 de cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane de hectare, au fost depuse la APIA. În cadrul campaniei aferente anului 2020, demarată pe 2 martie, fermierii români au depus 70.960 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 227.989 hectare până la 10 martie. Ulterior, depunerea cererilor a fost suspendată având în vedere declanşarea stării de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus, fiind reluată luni, 6 aprilie. Depunerea cererilor se face online sau telefonic.

Referitor la campania de plăți din acest an, singura măsură concretă anunțată de la nivel european și național este prelungirea campaniei de preluare a cererilor unice până pe 15 iunie.

+3 -0
se încarcă...