spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTPacienţi plimbaţi cu patul prin curtea spitalului (video)

Pacienţi plimbaţi cu patul prin curtea spitalului (video)

Situaţii de-a dreptul incredibile pentru pacienţi şi aparţinătorii acestora, la cea mai mare unitate sanitară din judeţ. Din cauza modificărilor făcute la Unitatea de Primiri a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean, care nu mai poate primi în incintă pacienţi cu suspiciune sau confirmaţi cu Covid19, triajul epidemiologic se face afară, în cele două module şi un cort. Situaţia nu ar fi cu mult ieşită din comun dacă pacienţii, dar şi personalul medical care îi însoţeşte, nu ar trebui să treacă printr-o adevărată aventură pentru a ajunge să facă o serie de investigaţii sau să fie internaţi în spital. Astfel, dacă în cazul pacienţilor care nu ridică nici o suspiciune de coronavirus situaţia este relativ clară, aceştia fiind introduşi în UPU, examinaţi, după care fie sunt internaţi în spital, fie direcţionaţi către spitalele suport, Dorohoi sau Recuperare, nu la fel este şi în cazul celor care sunt suspecţi a fi infectaţi cu noul coronavirus.

„Îl poartă prin curte ca pe un sac”

Concret, un pacient care este suspectat de noua afecţiune, este adus de ambulanţă sau vine singur şi se prezintă la cortul din parcarea spitalului. După ce se face triajul epidemiologic şi cadrele medicale decid că acesta prezintă un risc, cel în cauză este trimis să facă o radiografie de plămân, extrem de necesară pentru ca specialiştii să aibă o imagine mai clară asupra afecţiunii respiratorii. Pentru asta, însă, pacientul trebuie dus la aparatul de radiologie desemnat pentru acest tip de afecţiune, care se află în partea opusă de spital şi unde se poate ajunge fie prin interiorul unităţii, riscându-se astfel contaminarea personalului şi a holurilor cu noul coronavirus, fie prin parcarea unităţii sanitare, printre maşini şi ambulanţe.
A doua soluţie a devenit singura valabilă, pentru că Spitalul Judeţean, în care s-au investit zeci de milioane de euro pentru reabilitare, nu are circuite pentru a putea fi transportate ambele tipuri de pacienţi prin spital. În acest context singura soluţie viabilă este ca cei potenţial contagioşi să fie transportaţi pe afară.
În afară de pericolul ca pacientul, infirmierii sau brancardierii care îi transportă să fie loviţi de o maşină sau ca afară să plouă torenţial, înainte de a ajunge la aparatul de radiologie, pacientul trebuie cărat pe o targă specială pe scări de către infirmieri. Uneori se nimereşte să fie bărbaţi în tură. Alteori femei, iar sarcina acestora devine un calvar.
„Nu înţeleg situaţia. Îl poartă prin curte ca pe un sac. Nu e vina celor care îl transportă, dar mă gândesc poate se puteau găsi alte variante”, a spus indignată ruda unui pacient considerat suspect de coronavirus. Din păcate, însă, pentru moment, altă soluţie nu a putut fi găsită de reprezentanţii unităţii sanitare, care trebuie să asigure circuite complet separate pentru bolnavii cu şi cei fără Covid-19.

„E absolut hilar, dar şi tragic”

Mai mult, pacienţii pentru care se decide internarea mai fac, înainte de a ajunge pe secţie, o plimbare cu ambulanţa, deşi sunt la doi paşi de spital. Asta pentru că, internarea pacienţilor cu suspiciune de Covid se face prin spatele unităţii sanitare. Practic, pe unde se află şi morga spitalului. Dar un pacient, dacă este considerat suspect, nu poate merge pe stradă, să ocolească efectiv spitalul şi nici să treacă prin holul unităţii. Singura soluţie, o ambulanţă este chemată, preia pacientul din parcare şi îl transportă în curtea din spate a aceluiaşi spital. Iar dacă unii se plâng că nu au echipamente de protecţie, modul deficitar al construcţiei Spitalului Judeţean şi lipsa de alte soluţii face ca echipajele de ambulanţă să consume o cantitate impresionantă de combinezoane tocmai din cauza acestor transporturi.
„Uneori avem solicitare de transport pacient de pe Strada Marchian 11 pe Strada Marchian 11. Adică în aceeaşi locaţie. E absolut hilar, dar şi tragic. La fiecare pacient se consumă un combinezon la asistent şi unul la ambulanţier. De multe ori acelaşi echipaj a adus pacientul la spital, dar pentru că nu există o coordonare mai bună la spital, echipajul pleacă la ambulanţă, se dezechipează de combinezon, iar apoi trebuie să îmbrace altul pentru a transporta din nou pacientul în spatele spitalului”, a spus un asistent din cadrul SJA Botoşani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...