vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCarantină plătită cu milioane de lei la Botoșani

Carantină plătită cu milioane de lei la Botoșani

Criza declanșată de coronavirusul Covid-19 a devenit o oportunitate extraordinară de business pentru hotelierii din Botoșani care și-au pus la dispoziție unitățile de cazare. Aceștia încasează câte 230 de lei pe noapte pentru fiecare persoană carantinată și încă 50 de lei pe zi pentru masa acesteia. Astfel, doar pentru cazare și masă, pentru o persoană carantinată, statul statul român plătește 3.920 de lei.

 

Hotelurile primesc pe locul de cazare mai mulți bani decât cereau înainte de criză

 

Hotelurile botoșănene practicau prețuri mult mai mici în mod normal în această perioadă. De exemplu, potrivit booking.com, o noapte de cazare cu mic dejun, la Hotel Rareș sau la Pensiunea Bianca, nu depășește 120 de lei, în timp ce la Hotel Maria, unde sunt cazate cadrele medicale ce tratează bolnavii de Covid, prețurile nu trec de 165 de lei noaptea.

Banii pentru carantinați sunt suportați de la bugetul de stat, mai exact din cel al Ministerului Sănătății, care prin intermediul direcțiilor de sănătate publică asigură fondurile către consiliile locale sau județene care au încheiat contractele cu furnizorii de locuri de cazare,

De la începutul perioadei de carantinare, în spațiile din Botoșani, au stat 757 de persoane, la ora actuală, în carantină mai fiind 453 de persoane venite din zone roșii ale lumii. Pentru aceste persoane statul a plătit aproximativ trei milioane de lei. E drept că, unele persoane vor trebui să-și plătească singure carantina, deoarece au forțat izolarea și astfel au ajuns în carantină, Mai sunt și alte costuri care ar trebui luate în calcul și care acum nu sunt individualizate, precum cele cu ridicatul deșeurilor, care sunt considerate deșeuri medicale, cele cu paza armată a spațiilor de carantinare și cele cu escorta persoanelor întoarse din străinătate.

Trei milioane de lei pentru cazarea cadrelor medicale 

Într-o teleședință extraordinară, Consiliul Județean (CJ) Botoșani a aprobat miercuri rectificarea bugetului propriu în sensul alocării a 3,238 milioane de lei pentru plata cazării și mesei personalului medical şi de suport dedicat secției Covid-19 și a celor care interacționează cu pacienți și care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului propriu în hotelurile Maria și Rapsodia.

Momentan, sunt aproape o sută de cadre medicale ce merg să doarmă la hoteluri pentru a nu-și pune familiile în pericol.

O singură persoană carantinată s-a pozitivat

Cheltuiala este uriașă dacă o extrapolăm la nivelul întregii țări. Mai mult, trebuie spus că tuturor celor carantinați li se fac teste pentru a vedea dacă sunt sau nu pozitiv la Covid-19. Un test costă aproximativ 600 de lei.

De la începutul declanșării crizei, la nivelul județului Botoșani doar o persoană aflată în carantină s-a pozitivat, este vorba de primul caz de coronavirus de la Botoșani, bărbatul ce a fost dus din Hotelul Premier la spitalul de boli infecțioase din Iași.

Carantinarea la domiciliu, doar după epuizarea locurilor

Ministerul Sănătății ia în calcul ideea carantinării persoanelor care vin din străinătate la domiciliu, dar aceasta se va face doar în momentul în care nu vor mai fi locuri de carantinare disponibile. La nivelul județului Botoșani sunt contractate 549 de paturi, iar ocupate sunt 453, multe persoane urmând să iasă din carantină zilele următoare, deoarece împlinesc cele două săptămâni.

Mai mult, în cazul în care este nevoie și se identifică noi spații de carantinare, dar administratorii sau proprietarii refuză punerea lor la dispoziție, acestea pot fi rechizițioante. În cazul în care soluția de mai sus nu este posibilă, se va trece la identificarea unor locuri de carantinare în județele limitrofe, în colaborare cu Instituțiile Prefectului din județele respective. Abia dacă nu se pot aplica s-au epuizat și aceste resurse „se va stabili ca spațiu de carantină locația declarată de către persoana în cauză, aceasta fiind monitorizată și controlată zilnic cu privire la respectarea măsurii”.

Dan Nechifor. Dacă trimitem acasă un caz asimptomatic, chiar am avea o problemă majoră

Prefectul județului, Dan Nechifor, admite că este o cheltuială uriașă pe care statul o face cu asigurarea carantinei, dar susține că riscul ca o persoană asimptomatică să ajungă colectivitate ar fi mult mai mare și mai periculos. „Și eu mi-am pus problema, mai ales că avem doar un singur caz pozitivat din carantină, dacă nu ar fi fost mai bine să-i carantinăm la domiciliu. Chiar dacă nu sunt medic, pot să vă spun că dacă trimitem acasă un caz care este asimptomatic și în perioadă de incubație a virusului, când este cel mai contagios, atunci chiar am avea o problemă majoră”, a declarat Dan Nechifor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...