spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTAngajații DSP aruncă invective în ziariști după ce tot ei blochează accesul...

Angajații DSP aruncă invective în ziariști după ce tot ei blochează accesul la informații

Presa se confruntă cu o blocadă informațională fără precedent în ceea ce privește informațiile din mediul sanitar privind extinderea nemilosului Covid-19.

Informațiile sunt, de cele mai multe ori, venite pe surse și chiar dacă jurnaliștii încearcă să le verifice este foarte dificil sau chiar imposibil acest lucru în lipsa unei comunicări minimale din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP) sau a purtătorului de cuvânt al unității spitalicești. Este și cazul celor cei cinci copii ai unui preot din județul Botoșani. Pe surse, informația era că aceștia ar fi fost confirmați pozitivi, după ce părinții lor s-au îmbolnăvit de Covid-19. DSP Botoșani nu a făcut nicio comunicare pe acest subiect, dar, un angajat al instituției, Gabriel Ștefan, s-a apucat să comenteze pe paginile de Facebook ale publicațiilor botoșănene că jurnaliștii sunt neprofesioniști, „scriu toți ca oile” și sunt „jurnaliști de două parale”, pentru că au publicat informația cu testele celor cinci copii. Or, instituția care ar fi trebuit să dea relații despre acest caz este chiar DSP, și mai mult departamentul la care lucrează chiar Gabriel Ștefan și anume „Supraveghere/control boli transmisibile”, după cum scrie pe contul său de Facebook, de pe care lansează invectivele la adresele jurnaliștilor.

Comentariul angajatului DSP Botoșani care ceartă ziariștii deși instituția unde lucrează nu furnizează informații

Caz în atenția prefectului. Directorul DSP promite măsuri

 

Cazul a ajuns în atenția prefectului Dan Nechifor care a cerut conducerii DSP să lămurească situația și să ia măsuri împotriva angajatului. „Copiii au fost aduși la spital, fiind contacți direcți ai tatălui, însă rezultatele au ieșit negative pentru toți cinci. De asemenea, conducerea DSP s-a sesizat în legătură cu reacția nepotrivită din mediul online a unui angajat al instituției”, se arată într-o informare a Centrului Județean de Comunicare. Aceasta îl citează și pe directorul interimar al DSP, Teodor Ferariu, care promite că va verifica cele sesizate. „Într-adevăr este deplasat comentariul dumnealui. Voi verifica cele declarate și voi lua măsuri. Îmi cer scuze în numele angajatului și vă asigur că pe viitor nu vor mai exista astfel de comentarii din partea unor angajați care sunt în slujba cetățenilor”, a declarat Teodor Ferariu, directorul DSP Botoșani.

 

Blocaj informațional de la debutul crizei de coronavirus

 

Situația însă nu este una singulară. Spre deosebire de celelalte instituții similare din țară, DSP Botoșani și Spitalul Județean au creat un adevărat blocaj informațional. Jurnaliștii înțeleg să păstreze secretul medical, însă anumite informații, care nu presupun date personale, sunt absolut necesare și chiar indicate în a fi publicate pentru ca lumea să știe cum să acționeze și ce riscă în astfel de situații de criză.

De la debutul crizei, presa locală s-a confruntat cu un blocaj informațional fără precedent în perioada postrevoluţionară, puținele informații oficiale de care are parte trebuind întâi să fie avizate de autoritățile centrale înainte de a fi date spre publicare. „În cazul în care vi se vor solicita informații cu privire la aspectele menționate mai sus, veți preciza că orice comunicare pe aceste subiecte se face doar la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică. La nivel local veți putea face în continuare informări prin intermediul comunicatorului unic, doar cu privire la: măsurile pentru împiedicare răspândirii și combaterii Covid-19; identificarea și amenajarea unor noi locuri de carantină, fără a preciza locația acestora; primirea de material și echipamente de protecție și măsuri de ordine publică”, se arată într-o radiogramă de luna trecută semnată de secretarul de stat, liberalul botoșănean Gheorghe Sorescu.

 

Jurnaliștii cer o comunicare transparentă

 

Jurnaliștii din mai multe județe au publicat deja scrisori deschise „pentru o comunicare transparentă pe perioada pandemiei”. Aceștia solicită să fie făcute publice, într-un mod coordonat și concis, numărul de cazuri, vârstele și ocupațiile celor declarați pozitivi. „Înțelegem să fim alături de autorități și să sprijinim acțiunile acestora și considerăm că o mai mare transparență din partea acestora ar duce la o limitare a reacțiilor isterice ale unei populații neinformate”, arată scrisoarea jurnaliștilor.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...