Primar „șmecher” eliberat condiționat din Penitenciarul Botoșani

Un fost primar al unei comune din județul Iași, implicat în mai multe afaceri penale și condamnat pentru fapte de corupție, a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Botoșani chiar în a treia zi de Paște. Fost șef al Protecției Consumatorului Iași timp de aproape un an, în perioada 2013 – 2014, Ioan Leonte, acum în vârstă de 64 de ani, a executat doar o parte din condamnarea de trei ani și opt luni de detenție dictată de magistrați.

Iertat de pușcărie, din cauza vârstei

Încarcerat pe 15 decembrie 2018, el trebuia să-și ispășească pedeapsa la 9 iunie 2022, dar, având în vedere vârsta acestuia și prevederile legii privind executarea pedepselor care reglementează că cei de peste 60 de ani pot fi eliberați condiționat după executarea unei treimi din condamnare, la sfârșitul anului trecut Comisia de liberări condiționate a Penitenciarului Botoșani a propus eliberarea lui. Așa se face că pe 10 ianuarie a.c. Judecătoria Botoșani a admis cererea și a dispus punerea lui în libertate înainte de termen.

Procurorii s-au opus eliberării condiționate

Doar că procurorii au contestat decizia, iar Ioan Leonte a mai stat după gratii câteva luni. Ieri însă (n.r. – marți, 21 aprilie a.c.), judecătorii Tribunalului Botoșani au analizat din nou dosarul și au considerat că acțiunea procurorilor este nefondată. Prin urmare, decizia de liberare condiționată a rămas definitivă, Ioan Leonte fiind eliberat imediat ce sentința a fost comunicată Peniteniarului Botoșani.

Afaceri murdare cu pășuni

Faptele pentru care acesta a ajuns în pușcărie datează din 2009, când Consiliul Local Gorban și societatea Agroind Gorban au încheiat un contract de arendă prin care firma a primit 461 de hectare din pășunea comunală, deși societatea nu deținea animale și nu desfășura activități cu profil zootehnic sau vegetal, fiind înființată în scopul exclusiv de arendare a pășunii comunale și de obținere în mod ilegal a subvenției anuale pe suprafață acordate de APIA. Mai mult, la momentul votului din Consiliu Local asociații/administratorul firmei erau persoane aflate în relații de rudenie sau afinitate cu funcționarii publici participanți la vot, contractul cu pricina fiind semnat de Leonte, la acea vreme primar al comunei Gorban. De asemenea, în anul 2010, Consiliul Local Gorban a aprobat arendarea pășunii comunale (suprafața de 409,54 ha) către Asociația Crescătorilor de Bovine, Ovine și Caprine, în care un consilier local avea interes direct, fiind președinte al Asociației.

Șpagă oferită magistraților

Dar acestea nu au fost singurele afaceri penale. În toamna lui 2010, fostul primar Ioan Leonte a apelat la fostul președinte al Tribunalului Militar Iași, Radu Tărniceriu, pentru a obține o soluție favorabilă într-un dosar, Leonte plângându-se că nu reuşeşte să intabuleze o suprafaţă de 250 de hectare de pe raza comunei Gorban, având în acest sens şi un proces. Pentru că dosarul se afla pe rolul Tribunalului Iaşi, în apel, fostul primar le-ar fi promis lui Tărniceriu şi unui apropiat al acestuia suma 50.000 de euro pentru ca aceștia să-l ajute să obțină sentința dorită. Faptele au intrat în atenția DNA, iar Ioan Leonte a fost găsit vinovat și condamnat pentru cumpărare de influență.

Deja ai votat!