spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTMinistrul Nelu Tătaru a vizitat Biserica "Sfântul Vasile cel Mare"

Ministrul Nelu Tătaru a vizitat Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a vizitat astăzi Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”, aflată lângă Spitalul Judeţean „Mavromati”. Oficialul a intrat şi în muzeul etnografic amenajat de preotul paroh Petru Chirvase, în subsolul lăcaşului de cult. Ministrul a primit invitaţia de la preotul Petru Chirvase, după ce a discutat cu conducerea Spitalului Judeţean.

Suntem din Huşi, domnul ministru, eu şi soţia mea. Mai mult, suntem rude mai îndepărtate. Mi-a spus că-i place şi o să mai vină. Adică nu vine la Botoşani pentru muzeul nostru, vine la spital cu problemele organizatorice şi o să mai intre şi la noi la biserică şi la muzeu. I-a plăcut foarte mult”, a declarat Petru Chirvase.

În micul muzeu al satului se află şi obiecte realizate în urmă cu sute de ani

Acest mic muzeu al satului a fost amenajat în anul 2015. Preotul Petru Chirvase spune că unele dintre obiecte sunt de la începutul secolului XIX.

Muzeul este compartimentat în două încăperi. Cea mai mică a fost numită ”Odaia strămoşilor”, iar lucrurile de aici redau atmosfera dintr-o veche locuinţă ţărănească. O icoană a Sfântului Nicolae, veche de peste 200 de ani, vase din lut, un ceaslov, tăvi pentru copt pâine, câteva fotografii vechi, câţiva colaci împletiţi, covoare din lână, costume populare, o lampă cu petrol, un fier de călcat cu cărbuni, un leagăn rustic – sunt câteva dintre obiectele care reîntregesc o atmosferă demult apusă, dar păstrată încă în suflete de botoşănenii care au rădăcini în mediul rural.

Toate obiectele au fost adunate de-a lungul anilor şi au fiecare o poveste pe care preotul o cunoaște. În restul spaţiului se regăsesc covoare alese și alte obiecte rustice.

Parohia ”Sfântul Vasile cel Mare” a fost înfiinţată în anul 2007, an în care au început lucrările la biserică. Această biserică răspunde necesităţii unui spaţiu în care să se poată oficia serviciul religios pentru cei care-şi poartă ”crucea suferinței”, dar şi pentru ceilalţi credincioşi din parohie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...