Ministrul Agriculturii a venit să evalueze seceta de la Botoșani (video)

0

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a revenit la Botoșani, după șase, luni într-o vizită în care vroia să vadă efectele secetei și a avut mai multe întâlniri cu agricultori și oficialități ale județului. La sediul Prefecturii Botoșani, acesta s-a întâlnit cu Cristian Delibaș, directorul Direcției Județeană pentru Agricole, Bogdan Cîmpanu, directorul interimar al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Botoșani, Liviu Ștefan, șeful Filialei Botoșani al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Marius Postolache, directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Botoșani, Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranta Alimentară (DSVSA) Botoșani, prefectul județului Dan Nechifor, senatorul PNL Costel Șoptică, producători locali simpatizanți sau chiar membri PNL, precum: Iulian Căzăuț (proprietarul abatorului de la Roma), Cristian Andrici (reprezentantul Asociației Cultivatorilor de Cereale), Ionică Nechifor (directorul Stațiunii Popăuți) Gheorghe Nistor (directorul Piscicola Botoșani), Cătălin Rotundu (primarul comunei Dângeni), Ciprian Ivanov (primarul comunei Copălău)

După întâlnire, ministrul a susținut o conferință de presă pe scările Prefecturii Botoșani, unde a susținut că lipsa precipitaţiilor a afectat aproximativ un milion de hectare de culturi agricole, în special în judeţele din sudul ţării, dar şi din zona Moldovei.

Adrian Oros susţine că în zonele afectate de secetă culturile au fost calamitate în proporţie de 50%, însă procesul de evaluare a pierderilor este în curs de desfăşurare. „Facem o estimare a suprafeţelor, a gradului de afectare, după, o să vedem. Trebuie să identificăm o sumă, pentru că vor fi sume de la bugetul naţional, nu din bani europeni, pentru că am auzit pe unii vorbind de bani europeni pentru despăgubiri la secetă, nu va fi aşa ceva… Vor fi bani de la bugetul naţional. De aceea, trebuie să cuantificăm foarte exact care este dimensiunea pagubelor şi să despăgubim în aşa fel încât să nu creăm inechităţi”, a afirmat Oros.

Potrivit acestuia, pentru reabilitarea sistemului naţional de irigaţii, ca infrastructură principală, au fost alocaţi, în acest an, 240 de milioane de lei, în timp ce alte 43 de milioane de euro vor fi alocaţi, din fonduri europene, pentru reabilitarea infrastructurii secundare.

Totodată ministrul Agriculturii s-a arătat nemulțumit de sistemele de irigații. „Avem un sistem de irigații care acum se reabilitează. A început în urmă cu patru ani cu un program de reabilitare a infrastructurii principale de irigații care dacă ar fi fost reparat corect ar fi deservit cam două milioane hectare. Acest lucru nu s-a întâmplat. Se pare că s-au reabilitat cam maxim 300-350.000 hectare. Pe o parte s-au făcut lucrări incomplete, pe de altă parte s-au făcut lucrări proaste și am constatat acum când am dat drumul la apă pe canale”, a declarat Oros.

+7 -2
se încarcă...