spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BT„Băieții deștepți” au asaltat agricultura (video)

„Băieții deștepți” au asaltat agricultura (video)

♦ „Fraudă” a fost cuvântul de ordine în discursul ministrului Agriculturii, Adrian Oros, pe care l-a susținut la Botoșani.
♦ Aproape că nu este program ce a fost derulat prin Ministerul Agriculturii care să nu fi fost fraudat
♦ Același discurs l-a avut Adrian Oros la Botoșani și acum șase luni, doar că atunci se referea la alte programe

„Fraudă” a fost cuvântul de ordine în discursul ministrului Agriculturii, Adrian Oros, pe care l-a susținut la Botoșani.

Programul „Tomate” a fost fraudat

Adrian Oros a afirmat, la Botoşani, că anchetele derulate de Ministerul Agriculturii, în special în judeţele din sudul ţării, au arătat că multe dintre fondurile programului de sprijin pentru tomate au avut la bază documente fictive și au fost încasate ilegal.

„Am constatat că în foarte multe judeţe, sper că nu aici la dumneavoastră, dar în judeţele din sud, în multe judeţe unde s-au făcut verificări, am constatat foarte multe dosare fictive, depuse fictiv. Banii care trebui să se îndrepte către cei care într-adevăr cultivau tomate în spaţii protejate s-au dus şi la alţii”, a precizat Oros.
Acesta a arătat că în multe cazuri au fost sesizate instituţiile statului abilitate să deruleze anchete penale pentru fraudele respective. „Unele s-au terminat cu dosare penale. Nu noi anchetăm acest lucru. Am luat măsuri administrative şi am trimis la cei care se ocupă să facă partea aceasta penală,. dar am cerut anul acesta mai multă responsabilitate”, a adăugat Adrian Oros.

Producții fictive de lână de până la 36 kg/oaie

Ministrul Agriculturii a avut același discurs și în momentul în care a vorbit despre programul prin care este subvenționată achiziționarea lânii de la fermieri. Ministrul susține că marii câștigători au programului au fost intermediarii, care „în mod fictiv treceau pe carnetele de comercializare a fermierilor că au preluat o anumită cantitate de lână contra unei sume”. „Deci, fermierul îl plătea pe intermediar, între două și patru sute de lei, ca acesta să treacă în mod fictiv pe carnetul de comercializare că a preluat lâna. Când am făcut un calcul ce cantitate de lână a predat un anumit fermier și am împărțit la numărul de oi, am constat că erau oi sau ferme care aveau producție de 36 de kilograme de lână pe oaie, de 17 kilograme lână, or toți crescătorii de oi știu că în România mai mult de patru kilograme de lână pe oaie nu se poate obține. De regulă trei”, a mai spus ministrul Agriculturii, a declarat Oros, concluzionând: „și acolo a fost fraudat programul”. „A fost fraudat, pentru că nu a câștigat crescătorul, ci a câștigat iarăși acel intermediar”, a mai spus ministrul.

Acesta a subliniat că acum centralizează pagubele înregistrate de bugetul de stat. „Este foarte greu. Am găsit doar, în multe județe, niște evidențe în Excel. Acum se face ancheta internă”, a declarat ministrul, adăugând că o să monitorizăm mult mai bine programele, „ca să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat anul trecut”.

Probleme și la reabilitarea sistemelor de irigații

Tot despre sifonarea banului public este vorba și în cazul sistemelor de irigații, a căror reabilitare nu a fost tocmai corect prioritizată și realizată .„Avem un sistem de irigații care acum se reabilitează. A început în urmă cu patru ani cu un program de reabilitare a infrastructurii principale de irigații care dacă ar fi fost reparat în mod corect și tot ar fi deservit cam două milioane hectare. Sigur, acest lucru nu s-a întâmplat. Se pare că s-au reabilitat cam maxim 300-350.000 hectare. Pe o parte s-au făcut lucrări incomplete, pe de altă parte s-au făcut lucrări proaste și am constatat acum când am dat drumul la apă pe canale”, a declarat Oros.

Despre fraude și la vizită de acum șase luni

Și la prima vizită pe care a făcut-o la Botoșani în calitate de ministru al Agriculturii, Adrian Oros a vorbit despre fraudele sau neregulile uriașe din acest domeniu.

Atunci subiectele centrale au fost Casa de Comerț „Unirea”, operă a fostului ministru PSD Petre Daea, și Bursa de Pește de la Tulcea, un proiect cu fonduri europene început de pe vremea guvernării Boc și inaugurat în mandatul lui Daea, deși acolo nimic nu este funcțional. „În prima mea zi de mandat cei din Consiliul de Administraţie au venit să-mi spună că acolo (n.r. – Casa de Comerţ Agroalimentar «Unirea») ar fi, şi citez, «probleme cu iz penal», iar «magazinele sunt nişte butaforii». Drept pentru care am trimis Corpul de control, să vedem dacă într-adevăr aşa este. Şi, în urma anchetei, vom vedea ce s-a întâmplat acolo. Sper să nu fie ceea ce au spus dânşii şi, de la o idee, sigur, iniţial bună, să se ajungă la cu totul altceva, la interese clientelare şi cu iz penal”, susținea ministrul Oros.

Până în prezent, Ministerul Agriculturii, care este acționarul societății care administrează Casa de Comerț „Unirea” doar a schimbat reprezentanții în Adunarea Generală a Acționarilor, iar lucrurile sunt neschimbate.

În cazul Bursei de Pește de la Tulcea, ministrul Oros, declara, la Botoșani, că România trebui să returneze Uniunii Europene o sumă de 14,9 milioane de lei (n.r. – trei milioane de euro), aferentă finanțării europene atrase pentru acest obiectiv nerealizat conform proiectului și total nefuncțional. Și în acest caz a fost  trimis Corpul de control.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...