vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTDin Patrimoniul Memorialului Ipotești – fotografia lui Constantin Aronovici

Din Patrimoniul Memorialului Ipotești – fotografia lui Constantin Aronovici

Eminescu îl cunoştea pe Constantin Aronovici, probabil, din perioada studiilor la Cernăuți, dacă nu chiar de la Botoșani. Pe o filă de manuscris, poetul nota: „Teatru l-am jucat odată în odaia din pod în care ședeam eu cu Armanu (=Const. Aronovici), a doua în grădină: Landhaus an der Heerstrasse și Lie-belei am Fenster“ (Manuscrisul românesc 2291, fila 35, citat după A.Z.N.Pop, Pe urmele lui Mihai Eminescu, București, 1978, p. 56). Pe atunci (anul școlar 1860—1861), precizează A.Z.N. Pop, Eminescu locuia pe Dreifaltigkeitstrasse, nr. 1309, la caretaşul Nikolaus Dzierdzeck. Mai târziu, în perioada studiilor la Viena, Aronovici apare de două ori în lista creditorilor lui Eminescu, de fiecare dată cu datoria de 1 franc – poetul „ținea contabilitatea creditorilor lui, bifându-le numele îndată ce se despovăra” (A. Z. N. Pop, p.131,134).

La Viena, numele lui Eminescu și Aronovici apar în contextul societăților „România”  și „România Jună” și al pregătirii Sărbătorii de la Putna.

Ziarul „Albina” anunța, în data de 3/15 mai 1868, la rubrica „Varietăți” constituirea societății „România”: „La tendrea decretului Înaltei Locoteninti c. r. a Austriei inferioare dto 25 aprilie 1868 nr. 12247, prein care societatea literarie-sociale  «Romani’a» este legitime: este legitime reconoscută și în urm’a apelului emisu de orgaratlu concrediutu cu conducerea provisory a societăției dto 4 maiu a.c. societatea «Romania» în adunarea s’a dein 8 a l. c. s’au constituitu legalnainte definitive. Personalulu conducerieriu s’a alesu pre bas’a statuleru conform LKK 32 și 33. Preșiedinte: Const. Aronoviciu, medicinistu, V.- Preșiedinte: Gerasimu Busu, jurist; Senatori: Basiliu Ratcu med., Const. Moisilu aud. de  fil. Nicolau Olariu, jurist; Nicolau Peligradi technicu. Secretariu: Paulu Tancu aud de fil. Casieriu: Michailu Teodoru technicu. P.t. dd. Onoratiori, colegii și amicii, care vor binevoi a onora societatea cu scrisori, cari cadu în sfer’a și afacerile ei, binevoiesc a le adresa: Societatiei «Romani’a», la universitate. Vien’a în 10 maiu 1868. C. Aronovici, pres. Paulu Tancu, h.t. secret.)”. Deviza societății era: „Uniți-vă în cuget, uniți-vă-n simțiri”.

Anterior, pe 24 decembrie 1864, la Viena, se constituise Societatea Literar-Științifică a Românilor, având, la înființare, 23 de membri, președinte pe Iosif Gall și secretar pe Teodor Nica. Societatea fusese recunoscută oficial pe 3 iunie 1868.

Eminescu, care venise la Viena în toamna anului 1868, „în februarie 1869 este membru alături de I. Slavici al Societății Literare-Științifice, membrii definitivi din 23 octombrie 1869, iar din 20 octombrie, membru al Societății România” (E. Glodariu, Asociațiile culturale ale tineretului studios român sin monarhia habsburgică, Cluj-Napoca, 1998, p. 40). În una dintre societățile din care făcea parte, Eminescu îl avea președinte pe C. Aronovici.

Pe 8 aprilie 1871, ambele societăți își încetează oficial activitatea, contopindu-se în Societatea Academică Social-Literară „România Jună”, al cărei președinte era I. Slavici, secretar – Ioniță Bumbac, bibliotecar – Mihai Eminescu.  Paternitatea înființării acestei societăți este atribuită de unii istoriografi lui Alexandru Hurmuzachi, de alții – lui Aurel Mureșianu sau lui  Eminescu.

O altă paternitate discutată este cea a ideii Sărbătorii de la Putna. Discuția îi înscrie din nou în același context pe Eminescu și C. Aronovici. Ion Slavici, în mod hotărât, îi atribuie ideea lui C. Aronovici: „La 1870 se împlinea, așa se zicea, patru sute de ani dela urzirea mănăstirii Putna, și Dr. Aronovici din Botoșani făcuse propunerea, ca să profităm  de ocaziunea aceasta spre a pune la cale o serbare națională la mormîntul lui Ștefan cel Mare” (I. Slavici, Amintiri. Eminescu – Creangă – Caragiiale – Coșbuc – Maiorescu,  1924, p. 42).

Eminescu însuși afirma, precizează Ion Grămadă, „în scrisoarea adresată lui Dumitru Brătianu: «atunci trebuie să constatăm tocmai noi, aranjatorii serbării, cum că meritul acesta, eroismul acestei idei nu ni se cuvine nouă», iar la sfârșit, pe pagina următoare, adaugă: «nu pentru noi, a cărora nu-i nici ideea, nici condiţiunile de realizare»” (Ion Grămadă, serbarea de la Putna, în: „Bătălia bucovineană pentru Eminescu”, Suceava, p. 195).

O fotografie a lui Constantin Aronovici (alături de fratele său) se păstrează astăzi în Fondul Documentar Ipotești.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...