spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BT13.000 de lei amendă pentru angajatorul care a concediat srilankezii

13.000 de lei amendă pentru angajatorul care a concediat srilankezii

♦ Inspectorii ITM au amendat GT Company după scandalul srilankezilor concediați.
♦ Compania a primit două amenzi, una de 8.000 de lei pe partea de relații de muncă și una de 5.000 de lei pentru nereguli în domeniul securității și sănătății în muncă.

13.000 de lei amendă. Asta este sancțiunea pe care a primit-o GT Company după scandalul srilankezilor concediați din partea Inspecției Teritoriale a Muncii (ITM) Botoșani. De fapt, este vorba de două amenzi, una de 8.000 de lei pe partea de relații de muncă și una de 5.000 de lei pentru nereguli în domeniul securității și sănătății în muncă.

Noi ne-am autosesizat în acest caz și am făcut verificări atât pe relațiile de muncă, dar și pe securitatea și sănătatea în muncă. Am găsit niște nereguli, pe care le-am și sancționat. Noi nu putem impune angajatorului să-i reangajeze pe srilankezi, ci doar instanța de judecată dacă va fi sesizată și dacă va sesiza că au desfăcute abuziv contractele de muncă. Srilankezii erau angajați legali și li se aplică legislația muncii. Pe de altă parte, angajatorul are posibilitatea de a constata amenzile date de colegii mei în instanță dacă va considera că sancțiunile sunt nemeritate”, a declarat Leo Kohut, inspectorul șef al ITM Botoșani.

Interesant este că nu toți angajații străini au fost concediați, ci doar cei care au intrat într-un conflict cu reprezentanții firmei. Potrivit unor surse, în timpul controlului ITM o parte dintre srilankezi erau la muncă, iar unii dintre cei care acum se află în carantină ar dori să ajungă la un noua cord cu angajatorul pentru a se întoarce la servici după expirarea perioadei de carantinare.

Leo Kohut nu a confirmat și nici infirmat aceste informații, susținând că aceste lucruri țin strict de relațiile dintre angajator și angajat, iar instituția pe care o reprezintă nu poate impune ca cineva să fie sau nu reangajat.

Scandal început acum o săptămână

Scandalul a început după ce unul dintre angajații aduși din Sri Lanka a fost depistat pozitiv cu Covid-19 pe 25 aprilie. Ulterior, șapte contacţii direcţi ai muncitorului au fost izolaţi în spaţiile de cazare unde locuiau, oferite de companie. Între timp, însă, pentru că în rândul muncitorilor au mai fost confirmate câteva cazuri, patronatul a luat decizia închiderii companiei, iar cei peste 40 de muncitori din Sri Lanka au rămas fără contracte de muncă.

Potrivit unor surse, contractele de muncă au fost desfăcute ca măsură disciplinară după un presupus conflict între conducerea firmei și angajaţii străini.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, având în vedere că nu mai aveau relaţii contractuale cu firma de confecţii, srilankezii au fost urcaţi în autocare pentru a fi trimişi acasă. Însă, în mijloacele de transport au ajuns şi persoanele care erau în izolare astfel că situaţia a impus oprirea autocarelor, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au fost înştiinţaţi de acest fapt. Între timp, încă patru srilankezi au fost depistați pozitiv cu Covid-19.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...