Atacuri informatice puse la cale pe Facebook. Suspecți ridicați cu mascații

0

O operațiune de proporții, organizată joi de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Oradea, a cuprins mai multe percheziții, inclusiv în județul Botoșani.

Descinderile au fost organizate împreună cu ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea și au presuspus 19 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Iaşi, Botoşani, Neamţ, Mureş, Ialomiţa, Argeş, Suceava, Galaţi, Arad, Timiş, Gorj, ținta fiind destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 18 persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcţionării sistemelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

„În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2016 – 2018, membrii grupării au creat două grupuri pe o reţea de socializare în cadrul cărora au desfăşurat activităţi ilegale îndreptate împotriva siguranţei şi integrităţii sistemelor informatice. În perioada 26 decembrie 2016 – 10 aprilie 2020 o parte din membrii celor două grupuri de facebook au postat date informatice obţinute în urma atacurilor informatice desfăşurate sau a transferului neautorizat, respectiv sisteme informatice (servere de tip Virtual Private Server, Remote Desktop Protocol, etc.) cu drepturi de acces, conturi de utilizatori şi parole aferente unor aplicaţii informatice, platforme de jocuri virtuale, aplicaţii de poştă electronică, reţele de sisteme informatice infectate precum şi date de identificare ale cardurilor bancare, toate în scopul comercializării acestora”, se menționează într-un comunicat de presă emis astăzi de DIICOT.

De asemenea, o parte dintre membrii comunităţii au postat pe o aplicaţie de socializare înregistrări video reprezentând atacuri informatice de tip Ddos asupra mai multor sisteme informatice. În urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate mai multe hard-disk-uri, unităţi centrale, laptop-uri, telefoane mobile, tablete, stick-uri de memorie şi diverse înscrisuri.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combaterea a Criminalităţii Organizate Timişoara, Piteşti, Mureş, Galaţi, Iaşi şi Suceava, respectiv al Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Gorj, Ialomiţa, Neamţ şi Botoşani.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Deja ai votat!
se încarcă...