Botoșănean arestat pentru afaceri cu substanțe psihoactive aduse din Olanda

Un botoșănean angajat la o agenție imobiliară din Iași a fost arestat preventiv, după ce s-a apucat să vândă substanțe interzise cu efecte psihoactive.

Fost elev al Liceului cu Program Sportiv, botoșăneanul C.V. s-a mutat de câțiva ani în municipiul Iași, unde locuia cu chirie într-un apartament de lux din complexul rezidențial Vișoianu din Lunca Cetățuii (Iași). Ca să facă rost de bani, însă, tânărul a început să cumpere aceste substanțe interzise pe care le vindea mai apoi amatorilor de droguri. Doar că afacerea lui a ajuns în atenția procurorilor de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul teritorial Iașii. Anchetatorii susțin că botoșăneanul își aducea marfa din Olanda, amesteca substanțele și apoi vindea drogurile la plic.

„În cauză s-a stabilit că, din toamna anului 2019 până în cursul lunii mai 2020, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul V.C. a procurat, atât din surse interne cât și externe (Olanda) diferite cantități de substanțe sub formă pulverulentă, în stare pură, având efecte psihoactive, făcând parte din clasa cannabinoizilor sintetici, pe care le-a introdus în țară, în mod fraudulos, prin intermediul transportatorilor internaționali de colete, disimulate într-un număr de 7 colete. Aceste substanțe au fost folosite ulterior de către inculpat la prepararea unor cantități importante de substanțe cu efecte psihoactive pe care le-a comercializat la prețul de 10 lei /doza, conținând cantitatea de 0,1 grame sau 40-50 lei/gram”, se arată într-un comunicat al Serviciului teritorial DIICOT Iași.

Filat timp de mai multe zile de către ofițerii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Iași, Cosmin Vulpe a fost prins în flagrant, luni, pe 18 mai a.c., imediat după ce a ridicat de la o firma de curierat un colet ce conținea substanțe cu efecte psihoactive. La scurt timp, anchetatorii au descins și la domiciliul acestuia, unde au efectuat o percheziție domiciliară în urma căreia au fost ridicate 25 de grame de substanță pură psihoactivă, care ar fi fost necesară preparării unei cantități de aproximativ 500 de grame de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, 451,34 de grame de substanță vegetală și bunuri care ar fi fost folosite în activitatea infracțională

Acuzat de efectuarea de operațiuni, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată, botoșăneanul a fost prezentat în fața magistraților de la Tribunalul Iași și arestat preventiv pentru 30 de zile. Pe întreg parcursul procesului penal, el va beneficia însă de prezumția de nevinovăție.

Tânărul a fost anchetat de procurorii DIICOT și la Botoșani într-un alt dosar privind afaceri cu etnobotanice, însă în acea perioadă el a fost identificat ca și consumator. Atunci, afacerile ar fi fost gestionate de doi frați din Botoșani, Florin Lucian și Marius Cristian Tudosanu, care au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT în toamna anului trecut.

Deja ai votat!