Proiect european pentru combaterea indundațiilor de pe Jijia și Buhai

0

Jijia este râul din Moldova care iese cel mai des din matcă, aproape că nu este sezon de primăvară sau de toamnă în care să nu producă inundații. Despre regularizarea cursului s-a vorbit și chiar s-au început lucrări încă de dinainte de 1989, dar aceste nu au fost finalizate și s-au degradat.

Acum, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad anunță că a demarat un proiect finanțat din fonduri europene pentru „Reconectare și restaurare luncă inundabilă, remeandrare curs de apa Jijia”, realizat prin măsuri care asigură eficacitatea intervenţiilor de prevenire a inundaţiilor sub forma infrastructurii verzi. În prezent, potrivit unui comunicat ABA Prut-Bârlad „stadiul de implementare al proiectului este în evaluare a studiului de fezabilitate”. „Valoarea totală a proiectului este de 150 milioane de lei cu TVA”, mai arată reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

Acumulare făcută pe Buhai

Prin proiect se va realiza o acumulare nepermanentă de mici dimensiuni, un volum de 6,37 milioane metri cubi, pe cursul de apă Buhai. Aceasta va avea rolul de a atenua debitele de viitură „cu probabilitatea de depășire de 0,5% la valoarea debitului ce poate fi tranzitat în condiții de siguranță aval de construcție, prin albia râului Buhai și, respectiv, a râului Jijia, în vederea apărării împotriva inundațiilor a orașului Dorohoi și a localităților din aval, Broscăuți și Slobozia”.

De asemenea, se vor face stabiliza albia prin realizarea de praguri pentru reținerea aluviunilor pe râul Buhai și Pârâul Întors. „Foarte important este faptul că aceste lucrări se vor aplica prin soluții verzi / non-structurale / structurale de tip ușor”, se mai arată în comunicarea ABA.

De asemenea, se are în vedere recalibrarea albiei râului Jijia pe o lungime de 13,5 kilometri, realizarea unor îndiguiri locale pe cursul de apă Buhai pe o lungime de 372 metri în dreptul localității Șendriceni și execuția de lucrări de îndiguiri/aducere la cotă îndiguiri existente pe o lungime de 10 kilometri pe sectorul Dorohoi – Broscăuți – Slobozia pe cursul râului Buhai.

Vor fi luate în considerare și alte soluții alternative de consolidare a malurilor care sunt prietenoase cu mediul”, susțin specialiștii de la gospodărirea apelor.

De asemenea, se vor executa mai multe lucrări pe cursul Jijiei pe teritoriul județului Iași.

Proiectul este finanțat din fonduri europene POIM.

Pagube uriașe făcute de-a lungul anilor

Pagubele provocate de cursurile de apă Buhai și Jijia în zona Dorohoi și aval ca urmare a inundațiilor din anii 2005, 2006 și 2010 „au fost colosale”. Bilanțul, reamintește ABA Prut-Bârlad, este unul de-a dreptul tragic: șapte persoane decedate, 1.075 persoane evacuate, 300 gospodării și 400 anexe gospodărești inundate, 470 hectare terenuri arabile, 500 hectare de pășuni, 30 de kilometri drumuri, 11 poduri și podețe distruse, 25 agenți economici, 10 instituții publice afectate.

Deja ai votat!
se încarcă...