Afacerea cocaina – botoșăneni judecați pentru trafic internațional de droguri

♦ Trei botoșăneni care au încercat să vândă un kilogram de cocaină în municipiul Iași, la începutul lunii martie, au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT pentru trafic internațional de droguri ♦ Cocaina fusese adusă în țară prin intermediul unei firme de transport, cu ajutorul unei mașini modificată pentru transporturi ilegale

0

Cei trei botoșăneni arestați la Iași la începutul lunii martie în timp ce încercau să vândă un kilogram de cocaină cu aproape 45.000 de euro au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul teritorial Iași. După o anchetă care a durat aproape trei luni, soții Cristinel Nicușor și Mariana Vasiliu au fost acuzați de trafic internațional de droguri și riscă ani grei de pușcărie. În boxa acuzaților a ajuns și șoferul angajat la firma acestora, Bogdan Marian Ababei, cel care ar fi asigurat transportul drogurilor din Marea Britanie spre România.

Droguri aduse prin firma de transport

Originari din comuna Frumușica, soții Vasiliu au înființat o firmă de transport internațional, prin intermediul căreia efectuau curse pe ruta România – Marea Britanie. Printre activitățile prestate, ei asigurau și servicii de coletărie. Doar că, aceștia ar fi profitat de ocazie și s-au apucat de afaceri cu droguri. Procurorii DIICOT susțin că șoferul Bogdan Marian Ababei, angajat la firma TGVFamily Transport SRL (n.r. – administrată de soții Vasiliu), ar fi preluat în cursul zilei de 2 martie a.c., de pe teritoriul Marii Britanii, un colet ce conținea o cantitate importantă de cocaină, pe care i-a predat-o lui Cristinel Nicușor Vasiliu imediat ce s-a întors acasă. Drogurile au fost duse inițial în satul Vlădeni Deal (comuna Frumușica), unde locuiau soții Vasiliu, și urmau să fie vândute în Iași a doua zi, adică pe 4 martie a.c..

Cocaină vândută la kilogram

Pentru a nu da de bănuit, botoșănenii au decis să meargă în județul vecin cu mașini diferite. Astfel, femeia și fetița lor în vârstă de 7 ani a plecat cu un Volvo XC 90, iar bărbatul cu o mașină din cadrul firmei, la volan fiind Bogdan Marian Ababei, șoferul societății. Pachetul care conținea 1,025 kilograme de cocaină se afla în Volvo, în timp ce Cristinel Nicușor Vasiliu și-a dat întâlnire cu așa-zisul cumpărător în fața Gării din municipiul Iași. După ce s-au stabilit detaliile tranzacției, pachetul de droguri a fost luat din Volvo și predat cumpărătorului, prețul solicitat fiind unul exorbitant, adică aproape 45.000 de euro. La scurt timp, în scenă au apărut polițiștii de la Antidrog, care i-au reținut imediat pe Cristinel Nicușor Vasiliu și pe Bogdan Marian Ababei. În schimb, Mariana Vasiliu a reușit să plece, dar a fost oprită în trafic de un echipaj de poliție și condusă și ea la audieri.

Percheziții la Frumușica urmate de confiscări

Ulterior, procurorii DIICOT și polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași au descins la Frumușica, unde au avut loc mai multe percheziţii domiciliare. În urma flagrantului și a descinderilor care au urmat, anchetatorii au ridicat 43.000 de lire sterline, 2.100 de lei, un Mercedes Sprinter din 2019 modificat special pentru transportul discret al drogurilor în valoare de 60.000 de euro, autoturismul femeii, un Volvo XC90 in valoare de 40.000 de euro, un pistol cu aer comprimat deţinut ilegal, mai multe telefoane mobile, dar și câteva pachete cu țigări de contrabandă.

Mașină modificată pentru transporturi ilegale

Investigațiile au arătat că drogurile proveneau de fapt din Olanda, dar au fost cumpărate în Marea Britanie şi au fost aduse în țară de Bogdan Marian Ababei cu acel Mercedes Sprinter confiscat, cocaina fiind ascunsă în locaşuri special amenajate. În baza probelor administrate, cei doi bărbați implicați în afacere au fost arestați preventiv, în timp ce Mariana Vasiliu a fost plasată în arest la domiciliu, măsura fiind prelungită succesiv în cele două luni care au urmat flagrantului.

Acum, botoșănenii urmează să răspundă în fața magistraților pentru faptele comise, ei fiind acuzați de introducere în țară de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc.

+3 -0
se încarcă...