vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTPatru ani de la prăbuşirea elicopterului SMURD cu doi botoşăneni la bord

Patru ani de la prăbuşirea elicopterului SMURD cu doi botoşăneni la bord

Astăzi s-au împlinit patru ani de când escadrila „Îngerilor fără aripi”, aşa cum sunt supranumiţi membrii echipajelor elicopterelor SMURD, a pierdut doi dintre cei mai vechi tovarăşi, ambii din Botoşani. Plecaţi în Republica Moldova pentru a salva o viaţă, comandorul botoşănean Doru Gavril, de la Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi şi asistentul Gabriel Sandu, din Dorohoi, au murit alături de ceilalţi doi membri ai echipajului, un copilot şi un medic, după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit în raionul Cantemir.

Născut pe 11 martie 1963, la Viişoara, Doru Gavril a început să zboare de la 23 de ani, iar de-a lungul anilor a salvat numeroase vieţi. După terminarea şcolii militare, în 1985, a activat în trei unităţi din cadrul MAN, iar din 2005 s-a transferat la MAI, mai întâi la Bucureşti, iar din anul 2008 la Iaşi.

Asistentul Gabriel Sandu, originar din municipiul Dorohoi, tată al unei fetiţe, avea o experienţă de 11 ani în servicii medicale de urgenţă, făcând parte din SMURD încă de la înfiinţarea acestui serviciu. Acesta avea o experienţă de 11 ani în servicii medicale de urgenţă făcând parte din SMURD încă de la înfiinţarea acestui serviciu, în 2005.

Elicopterul a dispărut de pe radar pe 2 iunie 2016, la ora 14:13 în apropierea satului Haragâș, raionul Cantemir, în timp ce se deplasa spre un bolnav grav. Echipajul era compus din pilotul Doru Gavril, copilotul Voicu Şocae, medicul Mihaela Dumea şi asistentul Gabriel Sandu.
Cercetările legate de producerea accidentului au fost preluate de Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la investigaţii participând şi ofiţeri din Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne. „În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, şi, respectiv, de nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi de ucidere din culpă, urmărirea penală derulându-se cu privire la fapte şi nu la persoane”, se precizează într-un răspuns al Parchetului General la o solicitare adresată de „Monitorul de Botoşani”.

Potrivit aceloraşi surse, procurorii militari au audiat 12 persoane şi au dispus efectuarea unei expertize genetice judiciare privind probele biologice ridicate de la locul prăbuşirii accidentului, raportul de expertiză fiind depus la dosarul cauzei. Asta pentru că, potrivit unor informaţii, elicopterul SMURD nu ar fi fost condus de Doru Gavril, ci de copilotul acestuia.

Până în prezent, echipajele SMURD au efectuat circa 13.500 de intervenții terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere pentru efectuarea misiunilor cu transport medical asistat în scopul repatrierii cetățenilor din afara granițelor țării.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...