joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTUndă verde pentru redeschiderea grădiniţelor, creşelor şi after-school-urilor

Undă verde pentru redeschiderea grădiniţelor, creşelor şi after-school-urilor

Ordinul comun al Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care stabilește măsurile necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, after-school-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Părinții care doresc să-şi ducă copiii la grădiniţă în vacanţa de vară  pot depune cereri la unitățile de învățământ pe care le-au frecventat copiii în acest an școlar.

Cererile vor fi centralizate la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi, ulterior, vor fi transmise autorităților publice locale pentru a decide, în acord cu acestea unitățile de învățământ în care se vor desfășura doar activități recreative.

Lista cu unitățile de învățământ preșcolar va fi afișată la avizierul IŞJ și/sau pe site-urile acestora.

Unitatea de învățământ va asigura adoptarea măsurilor necesare în vederea pregătirii deschiderii unităților de învățământ preșcolar, conform prevederilor ordinului comun.

De exemplu, materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual. Jucăriile care nu pot fi spălate vor fi eliminate din sala de grupă, precum și celelalte accesorii neesențiale.

Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program. În același timp, afară, pot fi mai multe grupe, cu respectarea condițiilor privind evitarea contactului strâns între copii și a jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puțin de doi metri.

Copiii nu trebuie să aducă de acasă, în unitatea de învățământ, jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

La intrarea în grădiniţă, creşă, after-school o persoană desemnată va dirija fluxul de persoane în vederea evitării aglomerărilor. Triajul epidemiologic al copiilor va fi făcut zilnic de către cadrul medical al unităţii/persoana desemnată. Copiii vor fi învăţaţi şi ajutaţi să se spele pe mâini cu apă şi săpun minimum 20 de secunde.

Serviciile de curăţenie se vor realiza înainte de începerea activităţii şi după somnul copiilor, la sfârşitul programului. Curăţenia generală se va face prin spălare cu apă şi detergent, urmată de clătire repetată cu apă potabilă. Pentru curăţarea obiectelor destinate utilizării directe de către copii vor fi folosiţi agenţi de curăţare nedăunători, dezinfectanţi, biocide avizate. Toate suprafeţele trebuie curăţate – inclusiv jucării, tobogane, ţarcuri, mânere, balustrade, butoane şi accesorii la instalaţii sanitare, toalete, clanţe, pervazul ferestrei, precum şi mesele şi scaunele din sala de grupă. Suprafeţele care sunt atinse de copii vor fi atent curăţate, frecvent, prin ştergerea cu apă şi detergent„, se arată în ordin.

În unităţile de învăţământ preşcolar care vor avea activitate pe timpul verii este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului.

Normele de igienă se vor respecta şi în timpul servirii mesei, se va renunţa la servirea mesei în spaţiul special amenajat pentru a evita aglomerarea şi interacţiunile între copii.

Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minim 4,5 mp/copil. Distanţarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare şi în sălile de mese prin plasarea paturilor, şezlongurilor, respectiv a măsuţelor) la cel puţin doi metri distanţă între ele„, mai prevede ordinul.

Masca facială va fi utilizată exclusiv la creşă, grădiniţă, after-school de către tot personalul angajat şi trebuie schimbată o dată la 4 ore şi ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat.

Mănuşile de unică folosinţă sunt obligatorii la schimbarea scutecelor şi în timpul efectuării curăţeniei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.8 ° C
6.1 °
3.8 °
95 %
3.1kmh
100 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...