vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTZeci de magistrați botoșăneni țintiți de noul sistem de impozitare

Zeci de magistrați botoșăneni țintiți de noul sistem de impozitare

♦ 53 de foști magistrați și procurori botoșăneni intră sub incidența noului sistem impozitare votat de Parlament
♦ Lor li se adaugă și câțiva foști senatori și deputați, care primesc „indemnizațiile” speciale direct de la Parlament
♦ Legea a fost deja contestată la CCR, iar curtea se va pronunța asupra constituționalității sale la jumătatea lunii iulie

Parlamentul a votat săptămâna trecută impozitarea pensiilor speciale. Astfel, se va aplica o cotă de impozitare de 10% pensiilor cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei şi 85% celor care depăşesc această valoare.

Pensie redusă la un sfert

La Botoșani, sunt peste 80 de pensii speciale, cele mai multe, 53, sunt ale foștilor magistraţi. Acestea sunt și cele mai mari, valoarea lor medie fiind de peste 17.000 de lei, adică undeva la 3.500 de euro. De altfel, şi cea mai mare pensie specială plătită este tot pentru un fost magistrat şi se ridică la 39.117 de lei (n.r. – peste 8.000 de euro lunar). Astfel, dacă algoritmul votat de parlamentari va trece de Curtea Constituțională a României (CCR) și legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, acesta va pierde trei sferturi din pensie, adică aproximativ 28.000 de lei, și va încasa puțin peste 11.000 de lei.

Alte categorii „speciale” scapă

O altă categorie de pensionari speciali este cea a foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi. Este vorba de cinci botoşăneni, care primesc, în medie, undeva aproape de pragul impus de noul plan de impozitare, astfel că ei nu vor fi afectați sau dacă vor fi, atunci vor resimți foarte puțin această modificare a legislației.

Cei 23 de grefieri și singurul pensionar de aviație din județ nu au, în genere, pensii mai mari de 1.200 de euro lunar, astfel că nici ei nu vor fi afectați de către noul cadru legal.

Parlamentarii cu pensii speciale ținuți la secret

Acestora li se adaugă și foștii parlamentari care primesc pensie specială. Numărul lor și valoarea pensiilor speciale încasate nu este cunoscut cu exactitate, Parlamentul ascuzând aceste date în spatele regulilor GDPR. Pentru parlamentarii care au avut trei mandate sau mai multe, pensia maximă era de 12.000 de lei. După aplicarea noului cadru fiscal, aceștia vor mai încasa 7.250 de lei lunar.

Supraimpozitate vor fi și veniturile speciale ale pensionarilor Caselor Sectoriale ale Ministerului Apărări, a celui de Interne şi a SRI, care încasează lunar, în medie, câteva mii de lei, în funcție de momentul când au ieșit la pensie și gradul pe care l-au avut atunci. Și aceste date sunt ținute secret, fiind catalogate ca fiind de siguranța națională.

Magistrații au contestat legea la CCR

 

CCR urmează să discute pe 14 iulie sesizările Avocatului Poporului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.

ÎCCJ menţionează că legea instituie „un nou regim de impunere fiscală aplicabil numai în privinţa anumitor venituri”. „Pensiile vizate de lege sunt supuse unei duble impuneri, contrar principiului nediscriminării şi principiului aşezării juste şi echitabile a sarcinii fiscale”, precizează ÎCCJ.

Instanţa supremă apreciază că noua „taxă” nu doar că este discriminatorie şi reprezintă un impozit pe venit deghizat, dar se calculează practic asupra venitului net din pensii, după deducerea din pensia brută a impozitului pe venit. „În aceste condiţii, prin cuantumul ridicat, măsura instituirii taxei reprezintă o adevărată confiscare şi este de natură a afecta însăşi substanţa dreptului”, se afirmă în sesizare.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...