marți, aprilie 16, 2024
AcasăInternaționalPrăpăd făcut de Prut în Ucraina după ce au cedat două baraje...

Prăpăd făcut de Prut în Ucraina după ce au cedat două baraje – autorităţile de la Botoşani în alertă (video)

Autorităţile din Botoşani au fost alertate, marţi după-amiază, de către cei din Ucraina, despre posibilitatea unei viituri mai mari, care se propagă pe Prut. Trei baraje au cedat de-a lungul Prutului şi afluenţilor săi, inundând deja sute de locuinţe, gospodării, afectând şi o conductă cu gaz metan.

Barajele 5, 15b şi 21 pe cursul râurilor Prut şi Ceremuş au dus la emiterea unei avertizări primite şi de Instituția Prefectului. „Conform avertismentului de furtună din noaptea de 23 spre 24 iunie, nivelul maxim al celui de-al cincilea val al inundaţiei de ploaie este de aşteptat să treacă pe râul Prut, nivelul apei crescând cu 2-2,5 metri. Adică vă puteţi aştepta la o creştere a nivelului apei cu 5,5-6 metri peste valorile anterioare inundaţiilor, cu un debit de până la 2000 metri cubi pe secundă”, se arată într-o informare a Centrului de Criză al Autorităţii de Management al Bazinului Râului Prut.

Autorităţile de la Botoşani sunt la curent cu situaţia din Ucraina şi ţin în permanenţă legătura cu vecinii de la Nord, iar potrivit prefectului judeţului Botoşani, pentru moment situaţia nu impune alte măsuri decât cele care au fost deja luate, asta pentru că Barajul de la Stânca Costeşti este acum capabil să preia o viitură şi la un debit de aproape 5000 de metri cubi pe secundă.

Autoritățile ucrainiene au emis o serie de atenţionări privind inundaţii pe râurile din regiunea Cernăuți, din cauza ploilor abundente. Cea mai gravă situaţie va fi pe râurile Ceremuș și Prut. Marți, în raioanele montane din regiune, au fost anunțate ploi abundente și furtuni care pot provoca noi inundații. Potrivit prognozelor Centrului regional de Hidrometeorologie, apele râurilor Ceremuș și Prut vor crește până până la 7 metri.

O parte din teritoriul orașului Cernăuți riscă să fie inundată, anunță primarul orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk. În zona de risc se află Piața Kalynivska, Jucika Veche, Kalyceanka și localitatea Lenkivți.

În același timp, locuitorii raionului Noua Suliță sunt pregătiți pentru evacuare. În zona de risc se află localitățile Noua Suliță, Mămăliga, Dranița, Marșinți și alte localități aferente. Populația este informată despre posibila evacuare.

Nivelul apei râului Prut în apropierea localității Marșinți a atins cota de 5 metri. În zona respectivă a fost inundat podul ce face legătura între raioanele Herța și Noua Suliță, precum și o serie de gospodării ale localnicilor. În localitatea Tărăsăuți deja sunt inundate zece case.

Inundațiile au provocat ieri pagube importante în raionul Putila. Au fost inundate drumuri și gospodării.

Guvernatorul regiunii Cernăuți, Serhii Osaciuk, a făcut apel către locuitorii regiunii pentru a fi pregătiți de evacuare. Potrivit acestuia, în noaptea de marți spre miercuri în unele zone apele râurilor pot crește până la 10 metri.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
53 %
4.5kmh
63 %
mar
27 °
mie
9 °
joi
6 °
vin
12 °
sâm
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...