vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTRecursul compensatoriu continuă să elibereze deținuți din penitenciarul Botoșani

Recursul compensatoriu continuă să elibereze deținuți din penitenciarul Botoșani

Greșelile făcute în trecut de politicieni, prin modificarea legilor justiției, continuă să aibă efecte. Deși legea privind recursul compensatoriu a fost abrogată în 22 decembrie 2019, deținuții se bucură în continuare de vechile reglementări.

O demonstrează o situație întocmită la nivelul Penitenciarului Botoșani, care arată că în perioada 01 ianuarie 2020 – 31 mai 2020 au fost eliberate din unitatea de detenție 66 de persoane private de libertate și, atenție, toate au beneficiat de recursul compensatoriu, fiindu-le scăzute din pedeapsă numărul aferent de zile pentru perioada executată în condiții improprii până la data de 22 decembrie 2019, când actul normativ ce reglementa recursul compensatoriu a fost abrogat.

Deținuții vor beneficia de fiecare dată de legea favorabilă

Altfel spus, chiar dacă legea nu mai este în vigoare, pentru perioada în care aceasta a fost aplicată, deținuții vor beneficia în continuare de respectivele reglementări. Iar instanțele și cei din conducerea penitenciarelor vor trebui să țină cont de asta, în momentul în care vor analiza îndeplinirea sau nu a condițiilor de eliberare condiționată a celor închiși. Specialiștii în drept spun că recursul compensatoriu își va înceta efectele abia în momentul în care ultimul deținut dintre cei încarcerați la data de 19 octombrie 2017 (n.r., dată la care legea a intrat în vigoare) sau închiși până la data de 22 decembrie 2019 (n.r. – zi în care a fost abrogată legea) va ieși din pușcăriile românești.

Mii de infractori periculoși eliberați în baza recursului compensatoriu

Potrivit Legii recursului compensatoriu, deţinuţii care au stat închiși în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi, iar până în prezent mii de persoane care executau pedepse privative de libertate au ieșit mai repede din pușcării, dacă au executat pedepsele în condiții improprii. Singurii deținuți care nu vor beneficia de recursul compensatoriu vor fi cei care au fost încarcerați după data de 22 decembrie 2019.

Liberările condiționate, între o facilitate și un drept general valabil

La fel se va întâmpla și în cazul liberărilor condiționate. Astfel, în ipoteza în care legea adoptată de parlament va trece de controlul Curții Constituționale, iar cei închiși pentru omor, viol, corupere sexuală a minorilor, tâlhărie calificată sau exploatarea cerşetoriei nu vor mai putea fi eliberați condiționat, deținuții aflați în prezent în executarea pedepselor pentru astfel de fapte vor beneficia de legea favorabilă aflată în vigoare la data încarcerării. Altfel spus, de vechile reglementări în baza cărora pot fi eliberați.

Acest principiu de drept – legea cea mai favorabilă – este aplicat de fiecare dată când legile justiției sunt modificate, principiul fiind aplicat și în februarie 2014, când a intrat în vigoare noul Cod penal. Atunci, limitele pedepselor pentru sancționarea unor infracțiuni au fost diminuate, iar deținuții care aveau condamnări mai mari decât noile limite au beneficiat de reducerea pedepselor „din oficiu”, chiar dacă la acel moment ei executau condamnări în baza unor sentințe definitive dictate de instanțele de judecată.

În acest context, merită de punctat și un alt aspect. Potrivit situației întocmite la nivelul Penitenciarului Botoșani, în intervalul 1 ianuarie 2020 – 31 mai 2020 au fost eliberați 66 de deținuți, însă numai 11 dintre ei au fost eliberați „la termen”, bineînțeles cu scăderea zilelor aferente în baza Legii recursului compensatoriu. În rest, ceilalți 55 au fost eliberați condiționat, adică înainte de executarea pedepselor dictate de instanțe. De altfel, deși liberarea condiționată ar fi trebui să fie doar o facilitate de care ar trebui să se bucure anumiți deținuți, adică cei care îndeplinesc unele condiții, în ultimii ani această facilitate a devenit aproape un drept general valabil, numărul celor care au executat și ultima zi de detenție din condamnările dispuse de instanțele de judecată fiind extrem de mic. Așa se explică de ce 163 de deținuți dintre cei 523 închiși în prezent la Botoșani sunt recidiviști.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...