Doliu în cultura botoşăneană – Actorul Sergiu Grigore a plecat la ceruri

0

Cultura botoşăneană este în doliu. Actorul Sergiu Grigore, Societar de Onoare al Teatrului pentru Copii și Tineret ,,Vasilache”, a plecat la ceruri. Sergiu Grigore s-a născut pe 9 decembrie 1934, în Lunca – Herţa (azi Ucraina) şi a fost artist păpuşar la Teatrul de Păpuşi „Vasilache” Botoşani între anii 1956 – 1998. A interpretat roluri în peste o sută de spectacole între care „Albă ca zăpada”, „Micul Muck”, „Motanul încălţat”, „Harap Alb”, „Sânziana şi Pepelea”, „Soarele furat”, „Povestea porcului”, „Stan Păţitul”, „Uimitoarele aventuri ale lui Odiseu”, „Ivan Turbincă”.

Apreciat de public dar şi de specialiştii din domeniu, Sergiu Grigore a primit Premiul special de interpretare pentru rolul Stan Păţitul la Festivalul „Ion Creangă”, de la Bacău, în anul 1974; Premiul al II-lea la Festivalul Naţional, Bucureşti, 1979, pentru recitalul Suflet de păpuşar; Premiul de interpretare pentru rolul Împăratul din spectacolul „Soarele furat”, de Maxim Asenov la Festivalul Delfinul de aur, Varna – Bulgaria, în anul 1978. În anul 2004, a primit titlul de Societar de Onoare al Teatrului „Vasilache”, distincţie de apreciere pentru întreaga carieră din partea comunităţii botoşănene.

Colectivul Teatrului „Vasilache” a transmis că Sergiu Grigore rămâne în sufletul tuturor celor care l-au cunoscut şi apreciat şi a transmis condoleanţe familiei.

Nenea Sergiu. Aşa îl știu și eu. A fost coleg cu tatăl meu, Iuliu Bocos, mulți, mulți ani. Îmi pare tare rău că pleacă o întreagă generație de oameni adevărați, de actori talentați, de inițiatori și vindecători de suflet. Dumnezeu să-ţi dea drumul cât mai lin spre lumină și te rog să-i spui lui tata că mi-e tare dor de el. Rămas bun, nenea Sergiu, iar lui tanti Lilica îi doresc putere și curaj să înfrunte acest moment greu”, este mesajul transmis de Alice Iuliana Petrilă.

Şi Liliana Postolache şi-a exprimat mâhnirea la despărţirea de îndrăgitul actor. „Nenea Sergiu: Actorul, Colegul, Partenerul de scenă de peste 15 ani a plecat dintre noi, ne-a mai părăsit unul dintre actorii care au dat viaţă Teatrului <Vasilache>! Rămas bun, Nenea Sergiu!”, a scris ea pe facebook. Actriţa Ibica Leonte a transmis condoleanţe familiei, adăugând „Drum bun în lumină, nenea Sergiu!”.

Prin plecarea din această lume a lui Sergiu Grigore, Teatrul „Vasilache” pierde încă un actor strălucit. Sergiu Grigore este al doilea mare actor de care instituția botoşăneană se desparte, după plecarea, în urmă cu două luni, a actriţei Gabriela Nistorică.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

+9 -0
se încarcă...