Botoşănenii NU mai pot fi ţinuţi în izolare şi carantină

0

Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.

Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital. În acest moment, în Botoşani sunt peste 1200 de oameni în izolare la domiciliu, peste 20 în carantină și peste 150 internaţi în spital.

Autoritățile nu mai au nicio posibilitate de a-i opri, după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale. Premierul Ludovic Orban anunță un nou proiect de lege care va fi adoptat în ședință de guvern la începutul săptămânii viitoare, iar până atunci face apel la populație să respecte recomandările pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Pe 25 iunie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei. Curtea Constituţională explică în motivarea deciziei publicată astăzi în Monitorul Oficial că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Mai mult, botoșănenii internați în această perioadă, care nu au semnat Acordul Pacientului Informat, pot solicita externarea din spitalele din Botoșani. CU toate acestea, botoșănenii trebuie să știe că risă dosare penale dacă părăsesc carantina sau izolarea și în acest timp devin pozitivi. „Conform adresei primite, se suspendă temporar măsura izolării la domiciliu sau a carantinei instituționalizate, în conformitate cu hotărârea CCR. Decizia a fost luată după publicarea în Monitorul Oficial a motivației Curții. Dar toate persoanele care sunt în izolare la domiciliu sau carantină trebuie să ştie că, în situaţia în care devin pozitive cu SARS-CoV-2 în decursul celor 14 zile, riscă să intre sub incidenţa legii pentru Zădărnicirea combaterii bolilor”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani.

Deja ai votat!