Mii de oameni ţinuţi fără apă în plină pandemie (video)

0

În contextul pandemiei de coronavirus, când oamenii sunt îndrumaţi să respecte strict regulile de igienă, dar şi temperaturilor ridicate, locuitorii unui oraş din judeţul Botoşani au rămas fără apă. Astfel, locuitorii oraşului Flămânzi nu au mai avut pic de apă la robinet de câteva zile şi au fost nevoiţi să caute soluţii alternative pentru a-şi asigura igiena, într-o perioadă în care sunt obsesiv îndrumaţi să se spele pe mâini şi să respecte igiena.

Oamenii spun că situaţia nu reprezintă o noutate, ci este o problemă cu care se confruntă de ani buni pe timpul verii, când apa aste primită la robinete raţionalizat, timp de doar câteva ore pe zi.

Acum însă, nu a mai curs strop de apă la robinet de patru zile, iar cetăţenii sunt nevoiţi să îşi facă stocuri de pe la fântânile din apropiere. „Ne rugăm de vecinii care au fântâni să ne lase şi pe noi să luăm apă. Ca să faci o baie şi să speli o haină, nu ai cu ce. Acum că e canicula asta, stăm în case. La baie stau cu găleţile şi cu bidoanele. Am încercat să ne facem şi noi baie modernă, dar de unde, dacă la robinet nu curge apa?”, se întreabă amărât un localnic.

Oamenii spun că sunt zile întregi în care nu vine apa. Uneori poate mai ajungea câte un pic seara sau dimineaţa. Dar de aproape o săptămână nu mai au apă deloc. „Dacă plouă, ajunge apa şi la Flămânzi, dacă nu plouă, nu mai ajunge. Dar acum a plouat, dar apa tot nu a ajuns”, spune un alt localnic.

Situaţie gravă pentru agenţii economici

Situaţia este la fel de gravă şi la agenţii economici din oraş, care sunt legaţi la reţeaua de apă a oraşului. Pentru a menţine igiena în magazine, angajaţii sunt nevoiţi la rândul lor să care apa cu bidoanele. „Închid măcelăria şi mă duc cu găleţile la fântână. Mai stau şi la rând. Trebuie să menţin igiena în condiţiile de muncă şi cele de pandemie. Să se facă ceva, pentru că nu se mai poate”, a spus angajatul unei măcelării din zonă.

Probleme cauzate de reţeaua de apă subdimensionată

Furnizorul de apă din judeţ susţine că în acest moment nu pot face prea multe şi asta pentru că conducta de alimentare a apei pentru oraşul Flamanzi este construită în anii ’70 şi, la momentul actual, este subdimensionată, în condiţiile în care, după anii ’90, la aceasta s-au conectat alte patru comune. „Este o problemă veche, în general în perioada verii din cauza faptului că această conductă, amplasată pe Botoşani – Flămânzi, este subdimensionată. Noi furnizăm apa în regim conţinu, dar prin dimensiunea conductei existente”, a precizat Albert Tănasă, directorul executiv al Nova Apaserv Botoşani.

Reprezentanţii furnizorului de apă din judeţul Botoşani susţin că problema de la Flămânzi vă fi rezolvată în luna august, când vor pune în funcţiune o nouă conductă de aducţiune a apei pentru această zonă, fiind vorba de o investiţie prin fonduri europene de aproximativ 15 milioane de euro doar pentru acest tronson.

+12 -0
se încarcă...