Gaz promis botoşănenilor din mediul rural (video)

Guvernul va aproba, în această săptămână, alocarea unui miliard de euro pentru extinderea reţelelor de gaz metan din România, a anunţat vicepremierul Raluca Turcan la Botoşani.

Potrivit sursei citate, gradul de conectare a localităţilor din România la reţeaua de gaze este de 32%, iar ţinta autorităţilor centrale este de a ridica procentul la 70%. „Guvernul Orban va aproba săptămâna aceasta un miliard de euro pentru creşterea conectării la reţeaua de gaze în România, să creştem de la 32% cât avem acum, aproape o ruşine, la aproximativ 70%”, a afirmat Turcan.

Vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, au avut la Botoşani, o întâlnire cu autorităţile judeţene, dar şi cu oamenii de afaceri pe tema investiţiilor publice şi private din fonduri europene. În acest context, preşedintele organizaţiei locale a PNL şi candidatul partidului de guvernământ la preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ), senatorul Costel Şoptică, a precizat, că în primul rând, vor fi vizate de aceste investiţii unităţile teritorial administrative care sunt în vecinătatea magistralei de gaz Hârlău – Siret. „S-a scos acel principiu de 15-20-25 de kilometri faţă de conducta principală ca şi reper, urmând ca studiile tehnice pe care le vor face specialiştii să spună unde se pot duce aceste reţele de gaz. Important este că se va ajunge în aglomerările mari din comunele noastre, începând de la Frumuşica, despre care ştiţi că deja lucrează, şi Flămânziul, urmând să continuăm pe toată valea Siretului: Tudora, Vorona, Corni, Vlădeni, Vârfu Câmpului, Cândeşti în partea aceea şi în partea dreapta cel puţin până la Suliţa, Lunca, până în zona Dângeniului, Stăuceni”, a declarat Costel Şoptică.

Acesta a mai spus că în urma întâlnirilor reprezentanţilor guvernamentali cu primarii, studiile de fezabilitate (SF) pe care le au vor fi grupate în proiecte fezabile pentru a fi finanţate. „Vom vedea SF-urile care sunt depuse şi modul în care aceste SF-uri pot fi coagulate, pentru că fiecare comună sau s-au asociat câte şase comune sau cele din zona Săveniului şi au abordat acest lucru unilateral, care nu-l face fezabil”, a mai spus Şoptică.

Proiecte de aducţiune de gaz au fost numeroase, unele chiar foarte avansate, precum cel depus de comuna Răchiţi, care deşi are mai bine de 10 ani nu a mai fost realizat. Acesta era într-un stadiu avansat, dar moartea primarului Toader Buliga din acea perioadă a dus şi la îngroparea proiectului, niciun primar ce i-a succedat nereuşind să-l pună în practică, deşi era aprobat şi depus la Transgaz.

Deja ai votat!