Sume dijmuite serios de stat pentru legumicultorii din Programul „Tomata” (video)

0

Veste proastă pentru legumicultorii botoșăneni înscriși în programul „Tomata”!

2.270 de euro în loc de 3.000

Guvernul a aprobat nivelul plăţilor care vor fi făcute către fermierii înscriși în program, iar acestea vor fi, așa cum din păcate „Monitorul de Botoșani” anticipa în primăvară, mai mici decât subvenția anunțată inițial de 3.000 de euro și asta pentru că și în acest program a fost extins principiul de la sprijinul cuplat plătit de către APIA. Potrivit acestui principiu, bugetul total al programului aprobat în acest an, aproximativ 40 milioane euro, a fost împărțit la numărul total de fermieri eligibili și s-a ajuns la o sumă de 2.270,61 de euro în loc de 3.000 de euro.

Progam de succes la Botoșani

La nivelul județului Botoșani au fost înscriși în program 94 de legumicultori, din care au fost declarați eligibili 86. Pentru a fi fost declarat eligibil, beneficiarii trebuiau să valorifice, până la 15 iunie, o cantitate de trei tone/1.000 mp, cu 50% mai mult decât în edițiile precedente. În plus, pentru a avea siguranţa că tomatele ce vor fi oferite populaţiei vor avea o calitate cât mai bună, beneficiarii trebuie să deţină un registru de evidenţă a tratamentelor de protecţie a plantelor, ce va fi verificat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare.

La Botoșani, programul „Tomata” a fost unul de succes în anii trecuți. În primul an de derulare al programului au fost înscrişi 65 de producători, în anul doi, 102. Anul trecut, pentru ciclul I de producție, cel de primăvară, s-au înscris în program 67 de legumicultori botoșăneni, iar pentru ciclul II, cel de iarnă 54 de legumicultori. În acest an s-au înscris 94 de legumicultori, din care au fost declarați eligibili 86. Dacă ne raportăm doar la primul ciclu de producție se poate observa o creștere semnificativă a celor care cultivă legume în spații protejate.

Ciclul II de producție este în aer

Referitor la ciclu II de producție din acest an, nu se știe dacă acesta va mai exista, totul depinzând de rectificarea bugetară. La începutul lunii mai, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, declara la Botoșani: „Sunt alocate 40 de milioane de euro pentru prima sesiune, iar pentru cei care vor produce tomate în spaţii protejate în toamnă, la rectificare, dacă va fi nevoie, vom completa”.

În România, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 158,5 kilograme, din care tomate 38,4 kilograme, ceea ce reprezintă 24,22% din consumul total de legume.

Deja ai votat!
se încarcă...