Sfârșit de vară cu furtuni și temperaturi caniculare

0

Ultima săptămână de vară calendaristică va fi una foarte călduroasă, chiar dacă în primele două zile ar putea apărea furtuni și chiar ploi torențiale și grindină pe alocuri. De altfel, săptămâna se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a județului, temperaturile urmând a fi mai mari decât media multianuală a perioadei cu până la cinci grade.

Potrivit prognozei meteo, temperaturile maxime ale acestei săptămâni vor fi de 27ºC-29ºC în cea mai mare parte a săptămânii, dar vor urca spre 33ºC în weekend, când Indicele de Temperatură Umezeală (ITU) ar putea depăși chiar pragul critic de 80 de unități.

Săptămâna începe sub semnul ploilor și al furtunilor, motiv pentru care temperaturile maxime nu vor depăși 27ºC, iar cele minime vor începe să coboare spre 15ºC. De miercuri, vremea se va răzbuna, soarele va începe să strălucească tot mai mult pe cer, iar maximele vor lua puțin în termometre până spre 29ºC. Sâmbătă și duminică sunt așteptate temperaturi caniculare, de 33ºC ziua și 18ºC noaptea.

Seceta e din ce în ce mai aspră

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 centimetri, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute, adică putem vorbi deja de o secetă pedologică puternică în cea mai mare parte a județului și extremă în sud. În aceste condiții, procesele biologice ale culturilor de câmp se vor desfăşura mai intens, îndeosebi pe terenurile irigate, cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Menţinerea temperaturilor maxime ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, precum şi deficitele mari de umiditate din sol în cea mai mare parte a județului, comparativ cu cerinţele mari faţă de apă ale culturilor prăşitoare din această perioadă, vor determina în continuare forţări stadiale, manifestarea fenomenelor de ofilire, răsucirea şi uscarea parţială/totală a aparatului foliar, şiştăvirea boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea-soarelui.

Deja ai votat!
se încarcă...