Înghesuială la APIA în ultima zi de vizare a carnetelor de rentier

0

Aglomerație mare ieri la sediul instituțiilor din domeniul agricol

31 august a fost ultima zi în care rentierii agricoli botoșăneni mai puteau obţine viza anuală a carnetelor de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Aceasta era necesară pentru a obţine banii aferenți rentei viagere agricole pentru anul 2019.

Deși puteau să ceară și online vizare carnetului, numeroși bătrâni din tot județul au preferat să vină personal, cu toate actele în mână, la sediul APIA Botoșani. Acolo au așteptat pe scări să interacționeze cu funcționarii, date fiind normele impuse de pandemia de Covid-19. „Aveau posibilitatea să transmită electronic toate documentele, dar mulți preferă să vină personal la sediul APIA. Pentru a rezolva toate cazurile, noi ne-am prelungit programul până la ora 22:00 și vineri și ieri”, a declarat Bogdan Cîmpanu, directorul interimar al APIA Botoșani.

Plata rentei viagere agricole se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată. Aceasta este raportată la cursul mediu de schimb valutar calculat de BNR din anul pentru care aceasta se datorează, prin mandat poştal sau virament bancar.

Anul trecut au fost peste o mie de rentieri 

În cazul decesului rentierului, renta viageră agricolă încetează la acea dată. Renta datorată acestuia în anul 2019 poate fi încasată de moştenitorii săi după depunerea la APIA a mai multor documente.

În 2019, în județul Botoșani au fost 1.351 de rentieri agricoli, majoritatea dintre aceștia vânzându-și terenurile. Rentierii botoșăneni au dat spre arendă 1.464 de hectare de teren, iar 1.917 hectare au fost vândute. Rentierii primesc anual 50 de euro pentru hectarul de teren arendat și 100 de euro pentru hectarul de teren vândut.

Potrivit legii, „rentierul agricol este persoana fizică în vârstă de peste 62 de ani care nu are şi nu va deţine în proprietate, cumulate în timp, mai mult de 10 ha de teren agricol extravilan, pe care le înstrăinează prin acte între vii sau le arendează, total ori parţial”.

Deja ai votat!