Maraton de acțiuni la „Zilele Nordului”

A șaptea ediție a Zilelor Nordului și-a spus povestea după un adevărat maraton de acțiuni care s-au derulat succesiv în Darabani, Botoșani, Pomârla și Ipotești. Agenda festivalului a inclus concerte The Mono Jacks, byron, om la lună, Mădălina Pavăl Live Act Acustic, Nicu Alifantis, The Kryptonite Sparks și Adam’s Nest, premiere de teatru (”Port” – Atelierul de Teatru, ”Gewalt la Darabani” – Texte bune în locuri nebune), proiecții de film (”Opinci”, ”Babyteeth: Prima iubire” și ”colectiv”), lucrări de artă stradală, conferințe și dezbateri, școli de vară pentru ONG-uri și grupuri civice.

Desfășurată sub sloganul #Cei7AniDeAcasă, ediția din acest an a „Zilelor Nordului” a lansat și două inițiative de regenerare urbană – #PrimaȘcoală, privind reconstrucția primei școli sătești din Moldova la Darabani, și #NoulCentruVechi, program de revitalizare urbană în municipiul Botoșani. Printre invitații speciali ai acestor activități s-au aflat istoricii Adrian Cioflâncă și Dorin Dobrincu, specialista în dezvoltare urbană Anamaria Vrabie, activistul civic Cosmin Pojoranu și urbanistul englez Ralf Alwani.

Activităţi de seară la Darabani 

Festivalul, care s-a desfășurat în perioada 28 – 30 august a.c., a avut o agendă de zi și una de seară, acțiunile fiind gândite pentru ca participanții să se poată bucura de ele individual sau în grupuri mici. Astfel, cei care au vrut să urmărească suita de acțiuni au putut alege între școli de vară, competiții sportive și călătorii de zi. Activitățile de seară s-au desfășurat la Darabani, dar cu un număr redus de spectatori și asta din cauza pandemiei de coronavirus. De altfel, toate acțiunile s-au desfășurat în aer liber, organizatorii făcând eforturi pentru ca asistența să respecte toate normele sanitare, pentru maxima siguranță a participanților, artiștilor și voluntarilor implicați. Au existat însă acțiuni care s-au desfășurat cu porțile închise, biletele oferite de organizatori fiind vândute în totalitate cu mult înainte de derularea proiectelor.

„E un an despre care vom povesti cu toții multă vreme. Pandemia ne-a făcut să înțelegem cât de vulnerabili suntem cu toții, care sunt lacunele societății în România și peste tot, dar ne-a și ajutat să realizăm că avem o forța extraordinară de a fi solidari, de a fi responsabili față de comunitățile noastre. Suntem bucuroși că am putut oferi o ediție specială a Zilelor Nordului, una ca în vremurile bune, dar cu respectarea regulilor de azi. Și suntem încrezători că ea se va adăuga în șirul amintirilor frumoase ale acestui complicat 2020”, a sous Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

Deja ai votat!