Toamnă cu vreme frumoasă

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toamna continuă cu vreme specifică de vară, cel puțin așa arată prognozele meteo pentru săptămâna pe care o începem astăzi. Regimul termic al perioadei este mai ridicat decât normalul, înregistrându-se pe parcursul săptămânii temperaturi mai mari cu 1°C-7°C.

Astfel, ziua de astăzi va fi una toridă, cu temperaturi maxime care pot atinge chiar și 30°C, nivel atins rar vara care tocmai s-a încheiat. Faptul că sezonul rece se apropie este demonstrat însă de temperaturile minime, care pierd față de luna trecută chiar și șase grade, ajungând la 12°C-13°C. Pe acest fond de răcire noaptea și mai ales din cauza apariției norilor, mâine vom avea parte de o zi cu temperaturi maxime apropiate de normalul termic al perioadei, 23°C. Vremea răcoroasă nu se va menține pentru mult timp, pentru că de miercuri se încălzește din nou spre 26°C, urmând ca joi mercurul să urce spre 29°C. Weekend-ul însă va începe cu o vreme mai răcoroasă, 24°C vineri, dar va propune temperaturi maxime de 28°C pentru sâmbătă și duminică.

În stratul de sol 0-20 centimetri, ogor, conținutul de umiditate se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute, secetă pedologică puternică și extremă instalându-se în aproape tot județul. În aceste condiții agrometeorologice, lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima epocă (rapiţă, orz și grâu) se vor desfășura cu dificultate, în special pe terenurile unde se mențin deficite de apă în sol. De asemenea, starea de vegetaţie la culturile prăşitoare neirigate va continua să se deprecieze, iar în plantaţiile pomiviticole se vor semnala fructe mici şi deshidratate, precum şi căderea prematură a acestora.

Deja ai votat!
se încarcă...