Lucrări din patrimoniul Memorialului Ipoteşti, expuse la Biblioteca Judeţeană Neamţ

0

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu deține în patrimoniu câteva colecții de artă, printre care și Colecția „Spiru Vergulescu” – lucrări de grafică.

O parte din aceste tablouri au format expoziția itinerantă „Pe urmele lui Eminescu”. Lucrările incluse în această expoziţie itinerantă pot fi admirate, în perioada 21 septembrie – octombrie 2020, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, graţie a protocolului de colaborare semnat de Memorialul Ipotești și Biblioteca din Piatra Neamț.

Potrivit celor precizate de Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipoteşti, 101 de tablouri semnate de Spiru Vergulescu au ajuns la Ipotești în iunie 1989, când se marcau 100 de ani de la trecerea în neființă a lui Mihai Eminescu. Toate lucrările prezintă la subsol un mic comentariu scris de pictor, ori un vers sau o strofă dintr-o poezie semnată de Eminescu. În colecție se află și portrete ale celor care au intrat în lumea lui Eminescu.

Unele dintre lucrările din Colecţia „Spiru Vergulescu” au fost expuse pentru prima dată, în perioada 1 – 15 ianuarie 1989, la Galeriile Municipiului București, în cadrul expoziției „Locuri eminesciene”.

Vergulescu fusese pe urmele Poetului, încercând să vadă tot ce amintește de Eminescu. Pe lângă imaginile cu satul în care a copilărit Eminescu, cu pădurea și lacul, Vergulescu a imortalizat imagini pitorești cu târgurile noastre de altădată, cu casele ale căror trecut este legat de numele poetului. Botoșani, Iași, București, Blaj, Giurgiu, Târgu Mureș, Oravița, Brașov, Sibiu, Lugoș, Arad, Văratec își găsesc reprezentarea în grafica prezentă la Ipotești. Periplul pe urmele Poetului a continuat și peste hotare, Vergulescu surprinzând locuri și din Cernăuți, Chișinău, Odessa, Viena, Berlin”, a declarat Ala Sainenco.

+1 -1
se încarcă...