Vot în spatele gratiilor

0

Un număr de 27 de deținuți cu drept de vot, aflați în custodia Penitenciarului Botoșani, și-au exprimat în scris intenția de a vota la alegerile locale de duminică, 27 septembrie a.c. Listele nominale cu aceștia și cererile lor au fost comunicate Secţiei de votare nr. 83, la care a fost arondată unitatea de detenție. Astfel, în cursul zilei de duminică, aici se va deplasa urna mobilă, care va prelua buletinele de vot. Pentru derularea în condiții normale a scrutinului electoral, cei din cadrul Penitenciarului Botoșani au trebuit să amenajeze un spațiu care va cuprinde inclusiv o cabină de vot, pentru asigurarea secretului opțiunii electorale.

Pe tot traseul, din camera de detenție până la cabina de vot și retur, deținuții vor purta masca de protecţie. Înainte de a primi stampila și cartea de identitate, ei vor primi mănuşi de unică folosinţă. După exercitarea dreptului de vot, mănuşile vor fi dezinfectate şi aruncate în recipiente special amenajate. Angajații unității de detenție vor avea grijă ca deținuții prezenți la vot să nu interacţioneze cu cei cazaţi în secţii diferite.

Tot pentru evitarea transmiterii virusului Sars-CoV2, echipa biroului electoral al secţiei de votare, care se va deplasa cu urna specială, şi eventualii supraveghetori şi observatori străini acreditaţi în acest scop, vor fi supuşi triajului epidemiologic la intrarea în unitatea de detenție şi vor completa chestionarul COVID-19. „Purtarea echipamentului individual de protecţie este obligatorie din momentul accesului în unitate. Totodată, pe toată durata desfăşurării procedurilor de votare, va fi respectată distanţarea fizică faţă de persoanele private de libertate şi faţă de personalul angajat al unităţii”, se menționează într-un comunicat de presă emis de Penitenciarul Botoșani.

+2 -0
se încarcă...