spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTLiberalii și-au stabilit candidații la parlamentare

Liberalii și-au stabilit candidații la parlamentare

Surprize, surprize pe listele pentru Parlament ale liberalilor.

După eșecul din alegerile locale, liberalii s-au reunit astăzi în cadrul Biroului Politic Județean pentru a stabili ordinea candidaților la Camera Deputaților și la Senat. Dacă se vor ține alegerile pe 6 decembrie, de săptămâna viitoare ar trebui să înceapă perioada de depunere a candidaturilor.

Surprizele sunt majore, mai ales în virtutea rezultatului alegerilor locale de la sfârșitul lui septembrie, dar și a lobby-ului intens pe care l-au făcut la nivel central o serie de reprezentanți ai partidului.

Prima surpriză este cea a trecerii liderului organizației județene Costel Șoptică, de la Senat la Camera Deputaților. Acesta va deschide lista de deputați. Surse din partid susțin că liderul PNL nu a vrut să riște, pentru că primul loc la Senat este la limită. PNL a obținut pe votul politic, la Consiliul Județean, aproximativ 52.000 de voturi. Norma pentru un mandat de senator calculată pe numărul de voturi valabil exprimate la nivelul județului este cam pe acolo. Pentru a fi singur pe un nou mandat, Costel Șoptică a ales să candidez la Camera Deputaților. Într-un fel, a făcut rocadă cu Cristian Achiței, care va deschide lista la Senat. Acesta are o imagine bună în județ și se speră ca el să capaciteze mai multe voturi decât președintele organizației județene.

Primarul din Flămânzi, pe locul doi la Camera Deputaților

Pe locul doi la Camera Deputaților va fi cel mai performant primar liberal, Dan Oloeru, primarul orașului Flămânzi. Acesta a fost susținut de majoritatea primarilor liberali, care au un cuvânt greu de spus. Ei sunt, de fapt, cei care pot mobiliza electoratul să iasă la vot. În contextul epidemiologic actual, acest lucru contează enorm. Orice vot poate fi decisiv situația de la Primăria Botoșani fiind un exemplu elocvent.

Locurile 2 și 3 la Camera Deputaților sunt greu de ocupat

Locurile 3 la Camera Deputaților și 2 la Senat sunt practic în afara jocului. Doar o performanță extraordinară ar face ca persoanele de pe aceste poziții să le ocupe. Este vorba de Cristian Roman (Camera Deputaților) și Viorel Iliuță (Senat). După ce se vor acorda mandatele întregi, restul va intra la redistribuire. Pe rezultatele votului de la alegerile locale, restul PNL este foarte mic. Cele mai mari șanse la redistribuire le au: locul 3 de la PSD, primul loc de la Pro România (ALDE) și primul loc de la Alianța USR+PLUS. Asta dacă aceasta va face pragul electoral. Dacă ținem cont și de redistribuirea națională, în cărți ar putea intra UDMR și PMP, dacă va face pragul electoral.

Surprinde lipsa de pe listele de parlamentare a fostului primar Cătălin Flutur, deși acesta este liberalul cu cel mai mare bagaj de voturi pe „persoană fizică”. Se pare că el a fost singurul care a decontat rezultatele proaste la alegerile locale.

Pe lista pentru Camera Deputaților se mai regăsesc, în ordine, Radu Grigoraș, Agnes Holcă, Monica Răileanu, Lucian Borfotină și Ovidiu Maxim. La Senat: Monica Adăscăliței, Eusebiu Cilibiu și Radu Lebădă.

Lista Camera Deputaților

1. Costel Șoptică

2. Dan Oloeru

3. Cristian Roman

4. Radu Grigoraș

5. Agnes Holcă

6. Monica Răileanu

7. Lucian Borfotină

8. Ovidiu Maxim

Lista Senat

1. Cristian Achiței

2. Viorel Iliuță

3. Monica Adăscăliței

4. Eusebiu Cilibiu

5. Radu Lebădă

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...