Astăzi – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

0
201

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, Dimitrie a devenit guvernator al Tesalonicului, după moartea tatălui său. A fost primit cu mare cinste de cetăţeni şi îndată a început a mărturisi înaintea tuturor numele lui Iisus Hristos. El a devenit pentru cetăţenii din Tesalonic un alt Apostol Pavel, aducându-i pe ei la cunoştinţa adevăratului Dumnezeu şi dezrădăcinând închinarea la idoli.

„Împarte bogăţia cea pământească, ca să căutăm pe cea cerească”

Dimitrie a încredinţat toată averea sa unui credincios slujitor al său şi l-a însărcinat cu toată bogăţia ce rămăsese de la părinţii lui, aurul, argintul, pietrele de mare preţ, şi hainele, să le împartă celor săraci, zicând: „Împarte bogăţia cea pământească, ca să căutăm pe cea cerească”. Prin rugăciuni şi post, Dimitrie se pregătea pentru a primi cununa mucenicească. Împăratul Maximian l-a întrebat dacă sunt adevărate cele auzite, iar Dimitrie, cu mare îndrăzneală, a mărturisit că este creştin.

Dimitrie a fost martirizat la Sirmium

Pentru că nu a ascuns că este creştin, a fost întemniţat. În vremea aceea, creştinii erau trimişi să lupte cu gladiatorii. Nestor, un tânăr creştin, cere binecuvântare de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, cel care era gladiatorul favorit al împăratului. Dimitrie îl face semnul sfintei cruci pe frunte şi îi spune: „Du-te şi pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Il vei mărturisi”. Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor l-a străpuns cu lancea pe Lie. Împăratul Maximian a poruncit însă ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. Din trupul lui Dimitrie a curs mir tămăduitor de boli. Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium, iar moaştele sale au fost aduse în Tesalonic, pe 26 octombrie 413.

După hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfântul Dimitrie reprezintă ultima şi cea mai însemnată sărbătoare a toamnei.

Sfântul Dimitrie, numit în popor şi Sânmedru, este considerat patronul păstorilor. În Moldova, în această zi se practică un obicei străvechi. Ciobanii îşi pun cojocul în mijlocul oilor. Dacă pe el se aşează o oaie neagră, iarna va fi blândă, însă, dacă se aşează o oaie albă, iarna va fi aprigă. În unele zone, ţăranii îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ca fiind cel care a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.

Sfântul Dimitrie este ocrotitorul multor comunităţi şi biserici botoşănene.

Deja ai votat!