spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTCandidaturi la alegerile parlamentare disputate în instanță

Candidaturi la alegerile parlamentare disputate în instanță

Tribunalul Botoşani a confirmat, marți, decizia Biroului Electroral de Circumscripție Județean (BECJ) prin care au fost respinse candidaturilor la alegerile parlamentare depuse de Partidul Noua România (PNR).

Astfel, dosarele de candidaturi, atât pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor, au fost respinse de BECJ întrucât listele prezentate nu erau semnate olograf. Reprezentanţii PNR au considerat măsura injustă și au contestat decizia BECJ în instanţă. Magistraţii Tribunalului au analizat situația și în final au respins contestaţia PNR, menținând decizia BECJ. Hotărârea magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Hotărârea BECJ a fost motivată prin faptul că „listele de candidaţi depuse de Partidul Noua Românie, pe suport hârtie, nu conţin semnătura olografă a reprezentantului formaţiunii politice în cauză, ci doar menţinea semnate digital de Popescu Sebastian Constantin”.

„Nu se poate verifica realitatea semnăturii electronice”

Membrii BECJ au constatat că „nu se poate verifica realitatea semnăturii electronice aplicată pe cele două liste de candidaturi pentru Camera Deputaţilor şi Senat depuse de Partidul Noua Românie”. Ţinând cont de Hotărârea 12/2020 a Autorităţii Electorale Permanente, care prevede că propunerile de candidaturi depuse la birourile electorale de circumscripţie trebuie să conţină cu semnătură olografă executată de reprezentantul formaţiunii politice, dosarele au fost respinse.

Reprezentanții PNR spun că s-a ajuns la această situație întrucât partidul a primit de la Biroul Electoral Central decizia de validare a listelor cu semnăturile de candidatură pe 21 octombrie în jurul orei 16. Nemaifiind timp fizic pentru ca toate actele de candidatură să fie expediate prin curier cu semnătură și ștampilă olografă, PNR a decis să semneze actele cu semnătură electronică și să le trimită prin email către toți candidații din țară pentru a putea înregistra candidaturile la Birourile Electorale Județene în data de 22 octombrie, întrucât aceasta era ultima zi în care se mai puteau depune candidaturile.

Caz similar în judeţul Mureş

Interesant este că PNR a depus documentele de candidatură în același format în majoritatea județelor, iar 21 de BECJ au validat listele fără niciun fel de probleme. Astfel, Birourile Electorale Județene din lași, Harghita, Satu Mare, Bihor, Maramureș, Tulcea, ori Bacău, Hunedoara și Cluj au primit dosarele și au validat listele de candidaturi.

Totuși, un caz similar cu cel din Botoșani a fost înregistrat în județul Mureș, unde candidaturile PNR au fost respinse atât de BECJ, cât și de Tribunal.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...