Medicii veterinari au pichetat DSVSA (foto)

Medicii veterinari concesionari din Botoşani au pichetat sediul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) în semn de protest. Ei reclamă faptul că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu respectă contractele încheiate cu medicii veterinari de liberă practică, în sensul neachitării unor sume de 10.000 de lei fără TVA aferente lunii august și care ar fi trebuit achitate încă din septembrie, dar şi faţă de subfinanţarea activităţii de teren a acestora.
Aceștia au cerut în curtea DSVSA majorarea tarifelor pentru manopera prestată şi alocarea de fonduri pentru achiziţionarea echipamentelor sanitare de protecţie în contextul pandemiei de Covid-19.

“În primul rând, ne nemulţumeşte întârzierea aplicării Ordonanţei 117 care ar fi finanţat corespunzător activitatea de medicină veterinară de teren. Lipsa finanţării ne opreşte din activitate sau ne împiedică foarte mult să facem ce este de făcut în condiţii corespunzătoare. Nu avem cu ce să ne asigurăm materiale de protecţie în plină pandemie de Covid, nu avem cu ce să cumpărăm tipizatele necesare inventarului în desfăşurare. În plină pandemie de Covid, tu mă trimiţi din ogradă în ogradă fără bani, cu ce să îmi cumpăr botoşei, mănuşi, mască, salopetă, cizme, dezinfectanţi? Noi putem să fim foarte uşor vectori care transmitem inclusiv pesta porcină africană despre care se face atâta vâlvă. Nu ni s-au majorat tarifele din 2013. Au crescut toate, dar tarifele pentru manoperă au înţepenit la nivel de 2013. Cu ce să ne facem activitatea?”, a declarat medicul veterinar din comuna Răchiți, Laura Neamţu.

Blocaj survenit de la nivel central

În timpul pichetării, în curtea DSVSA și-a făcut apariția și Mihai Țurcanu, directorul interimar al instituției, care i-a întrebat dacă protestează împotriva DSVSA Botoșani și le-a transmis că blocajul a survenit la nivel central, serviciul contabil refuzând să facă deschiderea bugetară pentru a se plăti aceste sume de bani.

Teodor Harabagiu, președintele Colegilului Medicilor Veterinari Botoșani, a subliniat că tarifele au rămas aceleaşi de șapte ani. Procedurile de inventariere a animalelor din gospodăriile populaţiei sunt foarte stufoase, sunt încărcate peste măsură cu hârtii şi acte care trebuie întocmite. “Trebuie foarte mult timpul alocat fiecărei exploataţii. Noi ar trebui să fim plătiţi în funcţie de timpul pe care îl consumăm, dar tarifele au rămas înţepenite la 26 de lei de exploataţie şi nu acoperă nici 50% din timpul cheltuit”,  a afirmat, la rândul său, medicul Harabagiu.

Proteste pe tot parcursul saptămânii

Protestatarii au afişat mesaje de genul „Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea”, „Atenţie! Suntem parte a sistemului de sănătate publică” sau „Avem drepturi, nu doar obligaţii contractuale”.

Protestele organizate de Colegiul Medicilor Veterinari vor continua pe tot parcursul acestei săptămâni.

Deja ai votat!