Finanţare europeană pentru sprijinirea victimelor violenţei în familie

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) organizează o nouă campanie de selecţie a persoanelor care vor face parte din grupul ţintă în cadrul programului „O viaţă în siguranţă fără violenţă domestică!”. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman „Venus – Împreună pentru o viaţă în siguranţă”, implementat de  către Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu DGASPC Botoșani.

Proiectul vizează reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice. Acest proiect se derulează pe o perioadă de 48 luni, până în anul 2023, valoarea totală estimată a cheltuielilor eligibile angajate pentru județul Botoșani fiind de 1.137.174 de lei.

În luna martie a acestui an, în municipiul Botoşani a fost deschisă o locuință protejată unde sunt găzduite victimele violenţei în familie. Până la această dată, au fost cazate acolo doar două botoşănence. Perioada de cazare pentru acestea a fost de aproximativ o lună motivat de faptul că în familiile respective situaţia s-a îmbunătăţit.

Potrivit celor precizate de Lăcrămioara Radu, şef serviciu programe în cadrul DGASPC, una dintre femei a revenit în familie după ce soţul a fost încarcerat. Cealaltă femeie a ajuns acasă, după ce soţul a plecat la muncă în alt judeţ. „Ea are şase copii, doi rămăseseră acasă cu bunicii, iar pentru patru s-a instituit măsură de protecţie la un asistent maternal. Cât timp au stat la noi, cele două femei au primit consiliere psihologică, consiliere vocaţională şi socială”, a explicat Lăcrămioara Radu. Tot în cadrul proiectului, alte 14 botoşănence au beneficiat de consiliere psihologică şi vocaţională. „Ele vin doar la programele noastre de consiliere, sau mergem noi la domiciliul lor. Serviciile sunt asigurate de specialişti din instituţia noastră care au atribuţii pe proiect”, a mai spus Lăcrămioara Radu.

DGASPC organizează în fiecare lună selecţie de grup ţintă pentru aceste servicii, dar, din păcate, sunt foarte puţine femei care solicită ajutor. Pentru a putea fi cazate în locuinţa protejată ele trebuie să aibă un ordin de protecţie sau măcar intenţia de a solicita ordin de protecţie. „Din păcate, puţine femei ajung până la ordinul de protecţie. De regulă, se împacă cu agresorul în etapa în care nici măcar nu a ajuns la poliţie să solicite un document, un ordin de protecţie măcar provizoriu. Sperăm ca tot mai multe doamne să capete curaj şi să se adreseze nouă să ceară ajutor. Din experienţa noastră, în perioada rece creşte adresabilitatea pentru serviciile sociale. Numărul persoanelor care se adresează instituţiei noastre este mai mare şi atunci sperăm să vină şi către serviciile pe care le asigurăm victimelor violenţei domestice”, a concluzionat Lăcrămioara Radu.

Deja ai votat!