Încasările pe anul trecut sunt la nivelul a 5 ore de spectacol. Rapsozii, amuțiți de pandemie

Orchestra Rapsozii Botoșanilor a fost puternic lovită de pandemia SARS-COV2, nivelul încasărilor pe tot anul trecut ridicându-se la echivalentul a doar 5 ore de concert. Altfel spus, din cele peste 3,6 milioane de lei necesari funcționării, orchestra botoșăneană a reușit să producă doar 18 mii lei. Diferența a fost acoperită prin subvenție de la Consiliul Județean.

Am suferit și încă suferim, sperăm să revină lucrurile la normal cât mai repede. Nu numai că nu încasăm, dar nici nu avem cum cânta. În 2019 am realizat 111% din suma propusă iar în 2020 suntem sub 15%”, spune Dan Doboș, directorul Rapsozilor. Reamintim că din luna martie au fost sistate toate evenimentele culturale, inclusiv spectacolele cu public.

O oră de concert costă peste 3.500 lei

Potrivit datelor contabile, în 2019 Orchestra a avut nevoie de circa 3 milioane de lei iar din prestația artistică a reușit să obțină 150.000 lei. Potrivit directorului Doboș, artiștii botoșăneni își propuseseră să obțină din bilete și contracte aproximativ 135.000 lei, țintă menținută și pentru anul 2020. Apariția pandemiei a paralizat activitatea Rapsozilor iar suma încasată e derizorie.

E puțin, dar nu am avut ce face. Nu e vorba doar de bani aici, ne lipsește publicul”, spune Doboș. Cei 18.000 de lei încasați anul trecut reprezintă echivalentul a doar 5 ore de spectacol și doar 14% din veniturile proprii preconizate. Tarifele practicate de Rapsozii Botoșanilor în 2021 sunt identice cu cele din 2020 iar artiștii speră la încasări mai mari decât cele de anul trecut. Astfel, Consiliul Județean a aprobat ca ora de spectacol să coste minimum 3.500 lei iar biletele să fie vândute cu sume cuprinse între 15 și 40 de lei, fiind oferite reduceri pentru elevi și pensionari și pentru zona rurală.

De asemenea, Rapsozii oferă spre închirere scena mobilă pentru 3.000 lei pe zi, dar și autocarul pentru 5,5 lei/km.

Deja ai votat!