vineri, septembrie 30, 2022
AcasăLocalCâinii vagabonzi din Flămânzi costă 50.000 euro pe an

Câinii vagabonzi din Flămânzi costă 50.000 euro pe an

Problema câinilor fără stăpân a lovit, în ultimii ani, atât aglomerările urbane, cât și cele rurale. Abandonați și lăsați să se înmulțească fără control, câinii sălbăticiți au devenit un pericol, mai ales pe timp de noapte. Una dintre puținele localități din județ care a amenajat un adăpost pentru câinii fără stăpân este orașul Flămânzi.

Avem un padoc care chiar funcționează, ne ajută și un ONG care aduce mâncare pentru animale. Îl vom reloca anul acesta, dar va rămâne cu capacitatea de 30 de câini pentru că nu putem face față unui număr mai mare de animale”, spune primarul Dan Oloeriu. În Botoșani sunt doar 3 adăposturi pentru câinii vagabonzi: cel de la Botoșani, cu aproape 1.000 de locuri, cel de la Flămânzi și încă unul, privat, la Tulbureni.

Întrețin 200 de câini pe an

Câinii de la Flămânzi sunt considerați speciali, pentru că nu toți provin din localitate. „Sigur că avem și de aici, pentru că sunt multe case iar câinii se înmulțesc necontrolat. Dar avem câini din tot județul, am constatat asta. Când vin oamenii la obor, mai aduc și câinii de care vor să scape și trebuie să-i prindem noi și să-i băgăm în padoc, pentru că umblă pe străzi și reprezintă un pericol. Dar avem și adopții, sunt oameni care vor un câine și ne caută, aleg din ce avem”, spune primarul de la Flămânzi.

Potrivit edilului botoșănean, fluxul anual din padoc e de circa 200 de câini. „Chiar zilele trecute am ieșit la stradă și am prins vreo 15, adică jumătate din capacitatea padocului”, adaugă el.

Sunt la limita legii

Teoretic, cei de la Flămânzi ar putea adăposti sute de câini, dar nu au capacitatea de a extinde activitatea de capturare și de îngrijire a animalelor fără stăpân. „Nu există nicio firmă de ecarisaj în Botoșani, noi acționăm la limita legii, cu angajați care ar trebui să se ocupe de altceva. Avem un angajat care e mereu la padoc, plătim și veterinarul… Per total, ne costă undeva la 20.000 lei pe lună activitatea asta”, spune Dan Oloeriu, primarul de la Flămânzi.

La un cost de 20.000 lei pe lună, cei 200 de câini aflați în padocul de la Flămânzi costă anual circa 50.000 de euro. În acești bani intră costul cu salariul persoanei care se ocupă de padoc, plata veterinarului, a medicamentelor și a hranei pentru animale.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.6 ° C
15.6 °
11.6 °
79 %
1.4kmh
1 %
vin
24 °
sâm
27 °
Dum
17 °
lun
17 °
mar
12 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Pentru că șoferii continuă să nu respecte indicatoarele rutiere, s-a trecut la următorul nivel.

EDITORIAL

Timpul ne face mereu surprize, dar nu toate îmbucurătoare. Iată, acum ne-a adus vestea tristă, logic posibilă, dar mereu neașteptată și cutremurătoare în cazul...

GÂNDUL ZILEI

Eminescologii toți Au dileme foarte mari: Oare plopii fără soț Or fi fost … celibatari? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...