duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăLocalFraudă cu fonduri europene recunoscută în instanță. A restituit 35.000 de euro

Fraudă cu fonduri europene recunoscută în instanță. A restituit 35.000 de euro

Un botoșănean trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru fraudă cu fonduri europene a fost condamnat astăzi de magistrații Tribunalului Botoșani la un an și o lună de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Sentinţă pronunţată după doar un termen de judecată

Sentința a fost pronunțată după numai după un termen de judecată, în baza unui acord de recunoaștere a vinovăției. Acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, Sebastian Mihai Moroșanu a recunoscut totul și a cerut să fie judecat în formă simplificată. După ce au dictat pedeapsa, magistrații i-au stabilit și un termen de supraveghere de doi ani.

În acest interval, botoșăneanul va trebui să respecte mai multe măsuri printre care și obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei municipiului Botoşani sau la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani, pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Acte false depuse pentru sprijin financiar prin APDRP

Sebastian Mihai Moroșanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul teritorial Suceava la sfârșitul lunii iunie 2020. Potrivit rechizitoriului, în perioada 15 iunie 2012 – 06 august 2015, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, acesta ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (APDRP) mai multe documente (n.r. – adeverințe, declarații pe proprie răspundere, etc.) false prin care atesta că îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

„Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 177.780 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză”, au precizat procurorii DNA.

Prejudiciu achitat integral

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor terenuri ce aparțin inculpatului, însă, imediat după trimiterea în judecată botoșăneanul a achitat integral prejudiciul cauzat Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Prin urmare, în momentul pronunțării sentinței, magistrații au ridicat toate măsurile asiguratorii instituite de procurori. Totodată, toate documentele false au fost anulate.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.3 ° C
5.6 °
3.3 °
91 %
1.7kmh
100 %
Dum
5 °
lun
3 °
mar
4 °
mie
4 °
joi
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei care știau că vine zăpada s-au răsturnat înainte, preventiv, că iarna nu-i ca vara.

EDITORIAL

Botoșăneanul Marius Budăi a anunțat mândru că a reușit să rezolve cu pensiile. După mărirea de doar 12.5%, Budăi declară senin că nu a...

GÂNDUL ZILEI

Aș putea, de bună seamă, Să-l ajung pe Păstorel Însă nu la epigramă, Poate doar la … Ottonel -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...