miercuri, februarie 1, 2023
AcasăLocalSebastian Tocariu - "Asta e toată asistenţa socială - munca de birou"

Sebastian Tocariu – „Asta e toată asistenţa socială – munca de birou”

Cazul Elenei Hanganu, femeia din Miorcani care a cerut recent ajutor motivând că este bolnavă şi nu are ce să mănânce, a ajuns în atenţia conducerii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS).

Sebastian Tocariu, directorul AJPIS, a declarat ieri că va solicita conducerii Primăriei Rădăuţi Prut să facă o anchetă socială la această familie pentru ca, în baza anchetei, să fie făcute demersuri pentru acordarea unui ajutor de urgenţă de la Guvern. „Familia Hanganu poate să primească un ajutor de urgenţă pentru a depăşi această perioadă de criză. Dacă nu au venituri, au dreptul şi la un ajutor social. Mai mult, dacă doamna nu are documente medicale, ar trebui să fie ajutată să le obţină. Poate fi ajutată să fie înscrisă la medicul de familie, pentru o primă evaluare. Funcţionarii din primărie trebuie să o ajute să ajungă la un medic specialist. Dacă se vrea, sunt soluţii”, a explicat oficialul.

Sebastian Tocariu este nemulţumit de activitatea multor funcţionari responsabili cu asistenţa socială. Supărarea oficialului este legată şi de faptul că la nivelul multor primării nu există o evidenţă a persoanelor vulnerabile.

Primăriile ar trebuie să aibă o evidenţă, un registru cu persoanele vulnerabile – atâţia bătrâni, atâtea familii cu copii. Toate primăriile trebuie să aibă o evidenţă cu toate cazurile speciale, să facă inclusiv consiliere, dacă este cazul. Să-i sprijine, inclusiv dacă trebuie să meargă la medic, prin asistenţii comunitari. Poate au nevoie inclusiv de consiliere, să fie ajutaţi, să fie cineva lângă ei”, a precizat Sebastian Tocariu.

„Asta e toată asistenţa socială – munca de birou”

Directorul AJPIS susţine că unii funcţionari consideră că s-au achitat de sarcini dacă fac dosarele în baza cărora se acordă ajutor social. „Ei de fapt stau şi fac dosarele de ajutor social, emit o dispoziţie, ca după aceea să le trimită la noi. Noi oricum reevaluăm dosarele şi plătim din bugetul de stat. Cei mai mulţi asistenţi sociali cu asta se ocupă, stau şi fac dosarele conform legii şi le transmit la noi. Asta e toată asistenţa socială – munca de birou. Şi nu este în regulă acest lucru”, a mai spus Sebastian Tocariu.

Directorul AJPIS a adăugat că asistenţii sociali din primării ar trebui să facă anchete sociale şi să ia toate cazurile în evidenţă. „Este important ca asistenţii sociali să fie prezenţi acolo, în comunitate, să ştie toate cazurile, să le cunoască, să viziteze aceste familii să găsească soluţii de intervenţii”, a concluzionat Sebastian Tocariu.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
1.7 ° C
2.7 °
1.1 °
70 %
3.1kmh
74 %
mie
6 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
-3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Din când în când, trebuie să le amintești oamenilor că bei, dar bei cu stil.

EDITORIAL

Mediatizatul caz al fraților Tate care și-au deschis un punct de lucru „altfel” la o margine de București nu reprezintă decât vârful unui aisberg...

GÂNDUL ZILEI

De la anul, este cert, Veți primi pe telefoane Când nevasta e cu toane, Mesaje tip ... Ro Alert! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

 

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...