Zeci de mașini verificate de RAR prezentau pericol iminent de accident

Cu toate că parcul auto din județ crește de la un an la altul, zeci de mașini deținute de botoșăneni prezintă pericol iminent de accident. Este concluzia reprezentanților Registrului Auto Român (RAR), care anul trecut au verificat în trafic 1.941 de vehicule. „Dintre acestea, 13,76% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 72 (3,71%) prezentau pericol iminent de accident”, se menționează într-un comunicat de presă emis astăzi de reprezentanții RAR.

Din totalul autovehiculelor oprite anul trecut în județ, în 2,27% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 0,21% aveau probleme legate de identificare și 1,76% aveau ITP fals, expirat sau anulat. Prin urmare, în urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în Botoșani au fost aplicate 267 de amenzi contravenționale și au fost retrase 223 de certificate de înmatriculare. În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.

Situația nu este însă general valabilă și asta pentru că, potrivit reprezentanților RAR, rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

45,61% din maşinile controlate, cu deficiențe tehnice majore

Anul trecut, la nivel național, Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, 64.096 de vehicule. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,61% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase și au fost declarate neconforme. Cele mai multe neconformități au fost constatate la instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,7%), emisiile poluante (21,1%), punți, jante, anvelope și suspensie (12,9%), parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%). Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule şi în 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie.

„În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.203 autovehicule. Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 3.274 vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident”, se mai arată în comunicatul de presă emis astăzi de RAR.

În plus, aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat. Toate aceste deficiențe și neconformități s-au soldat și cu amenzi. Astfel, în urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul anului 2020, au fost aplicate 20.391 de sancțiuni, au fost retrase 16.592 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 147 vehicule și 269 ITP-uri au fost anulate.

 

Deja ai votat!