spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTCasa Sofian revine la viaţă (video)

Casa Sofian revine la viaţă (video)

Casa Sofian revine la viaţă, spre bucuria tuturor celor care ţin la istoria acestui oraş şi la clădirile emblematice odinioară construite şi admirate de înaintaşii noştri. Toţi botoşănenii care au ajuns în zonă au văzut că lucrările de reabilitare a Casei Sofian au avansat, pe o parte a clădirii fiind realizate şi finisajele exterioare.

Faptul că lucrările au avansat a fost confirmat şi de către Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură. „Se pare că Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a mai accesat fonduri de la Secretariatul de Stat pentru Culte şi a mai finanţat nişte lucrări. Să sperăm că şi în acest an lucrările vor continua. Acum se lucrează din banii de anul trecut”, a declarat Dănuţ Huţu.

Potrivit oficialului, calitatea lucrărilor este foarte bună, numai că  ritmul acestora lasă de dorit. „Ne bucurăm că lucrările continuă deoarece Casa Sofian este cea mai valoroasă clădire din punct de vedere strict arhitectural şi memorialistic, legată de familia Sofian”, a spus Dănuţ Huţu.

Casa Sofian ar putea fi sediul Episcopiei Botoşaniului

Oficialul nu exclude posibilitatea ca lucrările să fie accelerate prin prisma faptului că au fost readuse în actualitate discuţiile vizând înfiinţarea unei Episcopii în Botoşani. „Poate şi întronizarea noului Episcop Vicar, Nichifor Botoşăneanul, va aduce un nou impuls, cine ştie. Din câte ştiu eu şi am văzut planurile acolo, este amenajat şi un birou al ierarhului, poate că şi din motivele astea lucrările avansează. Această Episcopie a fost promisă mereu Botoşaniului, poate şi ca o recunoaştere. Aţi văzut că şi părintele Cleopa a fost propus pentru canonizare. Să ne gândim că toate lucrurile astea vor duce în final la finalizarea lucrărilor la Casa Sofian”, a afirmat Dănuţ Huţu.

Directorul Direcţiei Judeţene de Cultură susţine că Botoşaniul va avea de câştigat dacă va avea Episcopie. „Ar fi important pentru că este o instituţie a Bisericii care are un anumit trecut şi o imagine importantă în istorie. Cum este Episcopia Romanului, nu ar fi rău să fie şi Episcopia Botoşaniului”, a concluzionat Dănuţ Huţu.

Ani la rând nu s-a lucrat la Casa Sofian, din lipsă de fonduri

În 2018, pentru Casa Sofian nu au mai fost alocate fonduri, fiind executate doar câteva lucrări, deoarece trebuiau cheltuiţi banii primiţi în anul 2017. În 2019, la capitolul fonduri au fost contabilizate doar promisiuni.

Lucrările executate în ultimii ani au scos imobilul din categoria clădirilor cu risc seismic, însă mai sunt de executat o serie de lucrări la partea de arhitectură și de instalații, de împrejmuire, de amenajare a aleilor carosabile și a trotuarelor, racorduri pentru gaze, pentru canalizare și pentru apă rece, iluminatul arhitectural.

Suma necesară pentru finalizarea lucrărilor este de 6,8 milioane de lei

Anul trecut, preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, anunţa că suma necesară pentru finalizarea lucrărilor este de 6,8 milioane de lei, actualizare făcută în noiembrie 2018.

Din 2008, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a alocat aproximativ 650.000 de lei pentru lucrările de la Casa Sofian, la care se adaugă fonduri asigurate de Compania Națională de Investiții (CNI), Ministerul Culturii și Secretariatul de Stat pentru Culte.

Casa Sofian este monument istoric

Casa Sofian este monument istoric, una dintre puținele case-conac realizate în stilul Art-Nouveau, de meșteri din Franța. Imobilul a fost construit în secolul al XIX-lea de boierul Nicolae Sofian și soția sa Ruxandra. Nicolae Sofian a fost primar al Botoșaniului, parlamentar, dar și un mare filantrop, care și-a donat averea celor care aveau nevoie de ajutor. În anii comunismului, Casa Sofian a găzduit un orfelinat și apoi a fost lăsată în paragină.

Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, Casa Sofian a fost  preluată de Consiliul Municipal Botoşani. Aleşii locali doreau să facă acolo un cazinou, plan care a fost abandonat. Imobilul a fost preluat de Consiliul Judeţean, instituţie care, în anul 2003, l-a cedat, cu titlu gratuit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Lucrările de reabilitare au început în anul 2008

Autorizaţia de construire a fost emisă în anul 2007, iar din anul 2008 au început lucrările. În 2009, imobilul a fost inclus în ”Planul Național de Restaurare”, Ministerul Culturii alocând 600.000 de lei, sumă infimă în raport cu valoarea lucrărilor de executat.

După cinci ani, în anul 2014, la Casa Sofian au ajuns vicepremierul Liviu Dragnea, parlamentari, fețe bisericești, oficiali botoşăneni. Liviu Dragnea a anunţat atunci că prin Compania Naţională de Investiţii va fi asigurată consolidarea şi intervenții pentru eliminarea ciupercii care afecta clădirea, urmând ca reabilitarea să fie continuată cu fonduri de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei și autoritățile locale. CNI a alocat atunci un milion de euro pentru Casa Sofian, lucrările derulându-se pe parcursul a câtorva ani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...